Nakon teške bolesti preminuo Vlatko Marković

Noćas je, nakon duge i teške bolesti, u 77. godini preminuo Vlatko Marković, bivši predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS), trener, nogometaš i nogometni reprezentativac.

vlatko-markovic

Dulje vrijeme bolovao je od Alzheimerove bolesti, a prije desetak dana dobio je i upalu pluća te je primljen u KBC Zagreb.

Vlatko Marković bio je predsjednik HNS-a do ljeta 2012., kada ga je naslijedio Davor Šuker.

Rođen je 1. siječnja 1937. u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. Na početku karijere nastupao je za Iskru iz Bugojna i Čelik iz Zenice, a tijekom školovanja u Zagrebu počeo je igrati u Dinamu, u kojem je nastupao deset godina. Poslije je još igrao za bečke klubove FC Austria i SK Rapid. Za reprezentaciju bivše države nastupio je 16 puta, postigao je jedan autogol, a na Svjetskom prvenstvu 1962. u Čileu izabran je u najbolju momčad SP-a.

Marković je u trenerskoj karijeri vodio Zagreb i Hajduk te tri put Dinamo. U bečkom SK Rapidu bio je i trener i sportski direktor, a trenirao je i belgijski Standard iz Liègea te francusku OGC Nice. S U–23 reprezentacijom bivše države osvojio je prvenstvo Europe. Izbornik hrvatske reprezentacije bio je od 29. travnja 1993. do 28. veljače 1994. Samo je jednom vodio hrvatsku reprezentaciju, i to u utakmici protiv Ukrajine (3:1). Ipak, najviše traga ostavio je kao predsjednik HNS-a (1998. – 2012.).

Sredinom 2001., nakon 90–godišnjeg podstanarstva i mijenjanja adrese, HNS je napokon, uz potporu FIFA–e i poslovnih prijatelja, ušao u vlastiti dom, u Kuću hrvatskog nogometa u Rusanovoj 13 u Zagrebu. Pod njegovim vodstvom hrvatska reprezentacija plasirala se na Europska prvenstva 2004. u Portugalu, 2008. u Austriji i Švicarskoj i 2012. u Poljskoj i Ukrajini te na Svjetska prvenstva 2002. u Japanu i Južnoj Koreji te 2006. u Njemačkoj.

Utemeljitelj je Nogometne akademije HNS-a, koja je u najkraćem roku osigurala najviši UEFA-in status – pravo na izdavanje diplome UEFA PRO, najvišeg stručnog zvanja za trenere u Europi. Marković je prvi Hrvat koji je postao predsjednik Komisije u UEFA–i; bio je zadužen za Komisiju za tehnički razvoj.

Za svoj rad u nogometu Vlatko Marković je dobio brojne nagrade i priznanja, a među ostalim Nagrade HOO-a Matija Ljubek. Godine 2006. Marković je dobio francuski nacionalni orden za zasluge predsjednika Jacquesa Chiraca pod nazivom Chevalier de Lordre National du Merite (vitez Nacionalnog reda), a nositelj je i titule Zmaja od Bosne srebrne u Družbi braće Hrvatskog zmaja. Godine 2012. proglašen je počasnim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza.

Datum posljednjeg ispraćaja Vlatka Markovića bit će naknadno objavljen.