Nakon 412 dana pauze, pucanj Gričkog topa danas ponovo označio podne

TOPNIK ALEM VRATIO SE U KULU LOTRŠČAK: Grički top od danas ponovno označava podne! [VIDEO]
Foto: Zagreb.hr

Danas je Grički top ponovno označio podne! Jedna od poznatih zagrebačkih znamenitosti i turističkih atrakcija, s tradicijom dužom od 140 godina, nakon 414 dana pauze, ponovno je izvela glasni pucanj, piše Index.

“Pucanj u podne s Kule Lotrščak ponovno će se svakodnevno izvoditi počevši od 14. veljače 2022. godine”, najavili su ranije iz Zagrebačkog holdinga.

Grički top je prvi put s radom prestao 28. ožujka nakon velikog potresa koji je pogodio zagrebačko područje.

“Budući da su nakon nedavnog potresa pucnji iz Gričkog topa te nastale vibracije dodatno uznemirivali građane Gornjeg grada, u dogovoru s Gradom Zagrebom (Uredom za upravljanje u hitnim situacijama) i Kriznim stožerom, od 28. 3. pa do daljnjeg, odnosno dok se ne smiri trenutna situacija, obustavljeno je njihovo izvođenje”, objasnili su tad za Index iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva.

Dogodilo se to prvi put nakon Prvog svjetskog rata.

Pauza je trajala do 11. svibnja 2020., ali je tradicija ponovo prekinuta nakon petrinjskog potresa koji se dogodio 28. prosinca 2020.

Grički top je od 1. siječnja 1877. godine svakodnevno pucnjem označavao podne, što je Zagreb činilo jedinstvenim u svijetu.