Nakon 160 godina: Identificirana gljivica koja je ubila milijun Iraca

plamenjacaZnanstvenici su pomoću uzoraka biljaka iz 19. stoljeća identificirali krivca za bolest krumpira koja je uzrokovala Veliku glad u Irskoj , usmrtila najmanje milijun ljudi i izmijenila tijek povijesti, javlja BBC.

Britanski znanstvenici uspjeli su izvući DNK iz muzejskih primjeraka biljaka i izolirati soj gljivice koja je u Irskoj uzrokovala bolest poznatu kao plamenjača ili krumpirova plijesan. Taj je soj drugačiji od današnjih sojeva koji i dalje uzrokuju moderne bolesti krumpira i vjerojatno je izumro.

Znanstvenici predvođeni stručnjacima iz laboratorija Sainsbury u Norwichu analizirali su razvoj plamenjače od početka 19. stoljeća do danas. Uzrokuje je gljivični mikroorganizam Phytophthora infestans, ali dosad nije bila poznata povezanost njezinih sojeva iz 19. stoljeća s modernim sojevima. Znanstvenici su analizirali suho lišće krumpira koje se čuva u botaničkim vrtovima u Londonu i Muenchenu.

Visokotehnološka obrada omogućila je stručnjacima da ‘pročitaju’ DNK fitofore iz uzoraka pohranjenih još 1845. i zatim je usporede s današnjim tipovima iz Europe, Afrike i obiju Amerika, što im je omogućilo da prate evoluciju tog mikroorganizma.

“Soj je jako različit od svih modernih koje smo analizirali. Vjerojatno je za znanost potpuna novost”, kazao je BBC-ju profesor Sophien Kamoun iz laboratorija Sainsbury. “Ne možemo biti sto posto sigurni, ali soj je vjerojatno istrjebljen”.

Znanstvenici vjeruju da se soj, HERB-1, pojavio početkom 19. stoljeća i nastavio se širiti svijetom do njegova kraja. Tek je početkom 20. stoljeća kada su uvedene nove vrste krumpira, zamijenjen novim sojem Phytophthora infestans, US-1, koji je danas dominantan u svijetu.

Istraživanjem se sugerira da metode uzgoja možda imaju utjecaja na evoluciju patogena. “Možda je onaj soj izumro kada su se pojavile prve otporne vrste krumpira u 20. stoljeću”, kazao je Kentaro Yoshida iz Sainsburyja. “Sigurno je, međutim, da će nam ovo otkriće mnogo pomoći u razumijevanju dinamike razvoja bolesti. Ovakva vrsta rada utire put otkriću još mnogih blaga skrivenih u herbarijima”, dodao je.

U Velikoj gladi u Irskoj, potaknutnoj bolešću krumpira, koja je trajala od 1846. do 1851. umro je najmanje milijun Iraca, a oko dva milijuna ih se iselilo iz zemlje. Irska se u to doba uvelike oslanjala na krumpir kao izvor hrane.

Komentari