Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe – pravi turistički dragulj glavnog grada

backo-mini-express-1

Svega četiri mjeseca od kada je otvorena, Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, smještena u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4, postala je pravi turistički dragulj glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske.

Globalna zainteresiranost za ovu malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, koja je iznjedrila na 75 četvornih metara, najveću u ovom dijelu Europe, maketu po kojom prometuje od nedavno čak 102 vlaka osam sati svakog dana, bila je vidljiva već na samom otvorenju kada su medijske novinarske ekipe iz daleke Kine popratile naš projekt te poslale u istočnu Aziju vijesti o ovom jedinstvenom sadržaju na prostoru Hrvatske.

S porastom turističkih posjeta Zagrebu, koji i ove godine bilježi rekorde, turisti su “otkrili” i maketarsko blago u Gundulićevoj ulici, kojega je nedavno posjetio i Danac Michael Sch?nwandt, svjetski poznati dirigent.

“Samo sam upisao u internetsku tražilicu Zagreb i našao sam vijesti vezane uz najveću maketu željeznice ovih prostora, pa sam zamolio kolege iz koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog da me dovedu. Inače i sam imam maketu na 25 četvornih metara, a nisam odolio da vidim kako to izgleda i u ovom izdanju”, kazao je slavni dirigent tijekom svog posjeta maketi u Gundulićevoj ulici.

U maketi kojom istovremeno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti dvadeset vlakova, za što je postavljeno čak 1.050 metara mini – tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra, s radošću uživaju i djeca. Svoje oduševljenje nije mogao skrivati niti trogodišnji Thomas iz Belgije, koji je među prvim posjetiteljima obišao maketu. I najavljuje da će sa svakim svojim posjetom Zagrebu opet doći obići i maketu.

antun-urbic-backo-mini-express

“Od kada smo krenuli kao stalni postav otvoren svakog petka i subote, dnevno nas posjećuje oko 70 zainteresiranih građana, što odraslih, što djece. Imali smo i organizirane posjete raznih udruga, škola i organizacija, a od svibnja k nama sve više “navraćaju” i strani gosti koji dolaze u Zagreb. Tako smo zabilježili posjet gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Skandinavije, Slovenije, ali imali smo i posjetitelja iz Novog Zelanda. I nastavljamo tako i nadalje”, ističe Antun Urbić, idejni začetnik i voditelji projekta Backo Mini Express.

Ujedno je i naglasio kao je njegova želja da Backo Mini Express postane prepoznatljiv turistički proizvod ne samo Zagreba, nego i Hrvatske, prostor u kojega će odrasli i djeca s radošću “trošiti” vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet pametnih telefona, te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave.

“Backo Mini Express je planiran i realiziran kao projekt u kojemu svatko može pronaći svoj komadić radosti i sreće. To sve više otkrivaju građani Zagreba, gosti glavnog grada, među njima i strani turisti, pa se nadamo da će nakon ljeta, uslijediti jesen i zima, napose Advent u Zagrebu kada ćemo također ponuditi obilje zanimljivosti svima koji nas posjete u Gundulićevoj br. 4 u prostoru najveće makete željeznice jugoistočne Europe”, najavljuje Urbić.

Maketa Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u Europi. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

backo-mini-express-2

Foto: Press