Najsjeverniji plavac i odlične žlahtine Antona Katunara predstavljeni u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

Na promociji vina pod nazivom “Vrijeme je ZA…” u organizaciji Vjekoslava Madunića, predstavila nam se vinarija Estate Winery Katunar iz Vrbnika na Krku. Vina ove vinarije predstavili su vinar Toni Katunar i poznati sommelier Darko Lugarić.

U Katunara se generacijama unatrag uzgajala vinova loza uglavnom u Vrbničkom polju, postoje stare vinske karte između dva rata koje to potvrđuju. Katunari su devedesetih godina odlučili objediniti kupnjom i zakupom u Bašćanskoj dragi čak 800 parcela na kojima danas uzgajaju žlahtinu (zajedno sa 3 hektara u vrbničkom polju 150 000 trsova), oko 22 tisuće plavca maloga, 16000 trsova sansigota i oko 4000 loza debejana i manje količine još nekih sorti. Položaj Šupele u neposrednoj blizini znamenite crkvice Sv. Lucije na visini od oko 150 metara pokazao se odličnim odabirom obitelji Katunar.

Na krševitom terenu u neposrednoj blizini mora to znači i dvostruku insolaciju koja zajedno sa terroirom daje ozbiljna dovoljno alkoholna i snažna vina. Bilo je sumnji kada su počeli saditi plavac mali da će to biti neuspješan eksperiment, međutim rezultati koji se potvrđuju iz godine u godinu dali su im za pravo. Njihov plavac mali 2017. je na Decanteru 2020. osvojio veliko priznanje sa čak 93 boda. Ovo vino se odlikuje, uz sve atribute te naše poznate crne sorte, posebnom elegancijom. Ipak, i količinski i kvalitetom prvo vino kuće je žlahtina. I ovdje se odabir za sadnju u Dragi pokazao odličnim. Žlahtina dobivena s tih položaja je po svim parametrima bolje i ozbiljnije vino nego li od iste sorte u Vrbničkom polju. Po riječima vinara najveći potrošači koji dolaze na otok, turisti su zadovoljni tako da im je osiguran plasman već na kućnom pragu i restoranima Kvarnera.

Na kušanju smo probali osam vina: Žlahtina Sv. Lucija 2022., Žlahtina Sv. Lucija 2020., Žlahtina Festivum 2018., Žlahtina amfora 2019., Sansigot 2020., Kurykta Riserva 2019. (cuvee sansigota i debejana), Plavac mali 2018. te Prošek desertno vino iz 2017.

Žlahtina 2022 s 13.5% alkohola i 5g/L kiseline je još mlado vino sa vrlo prepoznatljivim karakteristikama sorte. Bistra, svježa sa finim voćnim aromama i ugodnim gorkim okusom na kraju nastala u toploj godini, kiša je pala tek u kolovozu pred berbu. Spomenuto je da bi se vina u Dragi mogla uzgajati na ekološki način s obzirom da tlo nije bilo kontaminirano pesticidima i drugom kemikalijom. Katunar je potvrdio da se oni već sada tako odnose prema vinogradima i zapravo preostaje da se službeno prijave u kontrolu postojećih službi. Više puta je naglašeno da u proizvodnji i konačnom pakiranju upotrebljavaju minimalne količine sumpora.

Žlahtina Festivum 2018 – 14% alkohola i 5.0 kiseline nastala je trotjednom maceracijo u otvorenoj posudi. Ovo vino je po riječima vinara svojevrsni povratak u prošlost onako kako se radilo stoljećima unatrag. Stavljane su bobice bez peteljke, prati se CO2, i kada se kožica spusti na dno maceriranje prestaje. Nakon toga išlo je u drvenu bačvu bez sumpora. Ovo vino ima visoki alkohol, isto tako i ekstrakt, jantarne je boje, miris ugodan začinske note, a osjete se i korice arancina. U ustima se osjeti usklađena taničnost i gorkost u after taste-u.

Sansigot 2020 – 13.5% alkohola i 4.9 g/L kiselina je najpoznatiji crni sortiment Krka porijeklom sa pijesaka Suska. Introduciran je prije nepuna dva desetljeća na Krk. Vino je bistro, voćno-crno bobičasto i šumsko voće i rubin crvene boje. Tanini su i ovdje dobro usklađeni, a lagano je gorko u after taste-u. Ne osjeti se drvo mada je bilo godinu dana u bačvi. Katunar je rekao: “Bobice ove sorte su male, crne daju intenzivne boje, pred branje listovi dobiju jaku crvenu boju.” Grožđe je brano krajem kolovoza, a vino je rađeno za kraće odležavanje jer ga je malo i traženo je na tržištu.

Plavac mali ima 14% alkohola, kiselina 4.5g/L posađen je 2009. i možemo reći da promjena klime sve toplije godine idu na ruku ovoj najsjevernije zasađenoj sorti. Vino je skroz bistro, elegantno, svježe u okusu osjeti se ukuhana džemasta šljiva. Vino je u slavonskom hrastu bilo, bez velikog utjecaja drva, godinu dana. Alkohol je također i kod ovog vina fino integriran. Zaključeno je da je dobro da postoje i sjeverni i južni plavac, svaki sa svojim prednostima.

Toni Katunar, inače od ove godine novi predsjednik udruge Vina Kvarnera, s obitelji radi kvalitetna vina, kao i pjenušac Porin (charmat metodom), te je na dobrom putu da zauzme vodeće mjesto na Krku, pa i cijelom Kvarneru.