NAJBOLJI GRADOVI ZA ŽIVOT: Na vrhu ljestvice je Beč, Zagreb na 98. mjestu

Beč - Zagreb
Foto: Pixabay.com

Glavni grad Austrije, Beč, još je jednom prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer, koja hrvatsku prijestolnicu Zagreb navodi kao 98. najugodniji grad za život.

Na Mercerovoj listi je 231 grad, Beč je već osmu godinu na prvome mjestu, a na posljednjem je ponovno Bagdad, javlja HRT.hr.

U istraživanju se uspoređuje 40-ak čimbenika, kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš…

Beč je ponovno najbolji zbog jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinoga gradskog prijevoza.

Na drugom je mjestu Zurich, treći je Auckland, četvrti Muenchen, a peti Vancouver. Među 10 najboljih su i Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen te Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York 44., a Tokio 47.

Na ljestvici najboljih gradova za život našao se i Zagreb, koji drugu godinu zaredom zauzima 98. mjesto. Od susjednih metropola, Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo 159.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur, na 25. mjestu, a od američkih San Francisco, na 29. poziciji. U Africi je najugodniji grad za život južnoafrički Durban, koji je na 87. mjestu.

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

Komentari