Nadežda Čačinović još četiri godine na čelu hrvatskog P.E.N.-a

Nadežda Čačinović bit će i iduće četiri godine na čelu Hrvatskoga P.E.N. centra, odlučili su članovi te nevladine organizacije na današnjoj Izbornoj skupštini Hrvatskog P.E.N. centra, održanoj u Zagrebu.

Tako će ta ugledna profesorica sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, feministkinja, publicistkinja i prevoditeljica i u drugome četverogodišnjem mandatu voditi Hrvatski P.E.N. centar – nevladinu udrugu osnovanu još 1927. godine kao jednu od najstarijih članica udruge P.E.N. International.

Za potpredsjednike Hrvatskog P.E.N. centra izabrani su Tonko Maroević i Zvonko Maković, članove Upravnog odbora Branko Čegec, Sibila Petlevski i Mladen Machiedo, a članove Nadzornog odbora Vjera Balen-Heidl, Sanja Roić i Miroslav Kirin.

Glavni tajnik u iduće četiri godine bit će Tomica Bajsić, a Ingrid Šafranek i Seid Serdarević pomoćni tajnici.

Primljeno je i sedmero novih članica i članova Hrvatskoga P.E.N. centra – Dalibor Blažina, Dunja Fališevac, Vanda Mikšić, Boris Postnikov, Dinko Telećan, Tvrtko Vuković i Milana Vuković Runjić, priopćeno je danas iz Hrvatskog P.E.N. centra.

Nadežda Čačinović (1947. Budimpešta) filozofiju i komparativnu književnost diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a doktorat iz filozofije obranila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1976. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Hrvatski P.E.N. centar je nevladina udruga osnovana 1927. godine kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International, svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika “male protočnosti” u suvremenom svijetu, spremnih osobnim primjerom i već stečenim književnim ugledom, založiti se za ljudska i intelektualna prava, etičke standarde civilnog društva i mir u svijetu, navodi se na internetskim stranicama Hrvatskog P.E.N. centra.

P.E.N. senzibilizira javno mnijenje protiv rasnih, spolnih, vjerskih i nacionalnih predrasuda i govora mržnje. Također brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi, kažu u Hrvatskom P.E.N. centru.