Na Zrinjevcu se u petak otvara izložba “Gornjogradska ljepotica – Palača Amadéo”

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

U petak, 3. lipnja u 19 sati u parku Zrinjevac otvara se fotodokumentarna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na 10 dvostranih solarnih panela “Gornjogradska ljepotica – Palača Amadéo”.

Fotodokumentarna izložba govori o spomeniku kulture gornjogradske palače Pejačević/Amadéo, njenoj povijesti, evakuaciji muzejske građe i muzejske dokumentacije te inventara nakon potresa, kao i rekonstrukciji i postpotresnoj obnovi zgrade na zagrebačkom gornjogradskom bedemu. Izložbom se prisjećamo i arhitektonskog izgleda plemićke palače Pejačević/Amadéo u kojoj je već 150 godina smješten i (danas) Hrvatski prirodoslovni muzej koji svoja vrata na istoj adresi ponovno otvara koncem 2023. godine.

Ova fotodokumentarna izložba druga je u seriji izložbi “Do Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja” nakon prve (Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846.-2023.) koja je održana prošle jeseni na Europskom trgu u Zagrebu. Danas je palača živi primjer temeljite gornjogradske postpotresne obnove, a od kraja 2023. godine ova će gornjogradska ljepotica biti čuvar baštine u novom ruhu te generator razvoja, istraživanja i učenja u metropoli – novi Hrvatski prirodoslovni muzej.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Cilj serije izložbi “Do Novog HPM-a” je prikazati različite segmente i faze napretka u realizaciji strateškog projekta obnove muzeja, ne samo prostorne već i sadržajno-funkcionalne, a koja je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i partnera Grada Zagreba koji je osnivač i primarni financijer muzeja.

Izložbu je omogućio Grad Zagreb koji kontinuirano prepoznaje naš baštinski razvojni potencijal, Ministarstvo kulture i medija RH te ING-GRAD d.o.o. i Freywille.

Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja 2022.