Na ZagrebDoxu premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film ‘Vitić pleše’ redatelja Borisa Bakala

Foto: Samir Cerić Kovačević

U sklopu ZagrebDoxa, u prepunoj dvorani Kaptol Boutique Cinema održana je svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma Vitić pleše.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji u periodu kroz dvadeset godina prati interdisciplinarni projekt zajednice kojemu je cilj obnova zajedničkih prostora stambenog Bloka Narodne banke u Laginjinoj 7 i 9 u Zagrebu, promišljajući materijalnu i nematerijalnu baštinu kao resurs održive obnove, održavanja i korištenja.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Film dokumentira obnovu remek djela moderne arhitekture, vrsnog šibenskog arhitekta Ivana Vitića, zaštićenog spomenika kulture, koji je godinama jedna od najpoželjnijih adresa za stanovanje brojnih hrvatskih arhitekata, umjetnika, glazbenika, novinara i sveučilišnih profesora.

Projekt je 2002. godine pokrenuo umjetnik i redatelj filma, Boris Bakal s organizacijom Bacači sjenki, bilježivši kamerom sve faze obnove zgrade, odnose i dinamiku suvlasnika te upliv nadležnih institucija koje su nakon više od desetljeća niza umjetničkih akcija pokrenule obnovu zgrade 2016. godine.

Nakon dugogodišnjeg rada na filmu i tisuća sati snimljenog materijala, svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma Vitić pleše održana je u sklopu ZagrebDoxa gdje je film prikazan unutar programa Stanje stvari.

Prepuna dvorana Kaptol Boutique Cinema ugostila je suvlasnike zgrade, ugledne arhitekte i umjetnike te predstavnike Grada Zagreba, pa su premijeru filma podržali i Luka Korlaet, Alan Braun, Urša Raukar Gamulin, Josip Paladino, Bojan Navojec, Gino Vitić i brojni
drugi.

Uz redatelja Borisa Bakala i producenticu Adrijanu Prugovečki, na premijeri koja je posvećena preminulom prijatelju i kolegi Martinu Semenčiću, publici su se predstavili i skladatelj Stanko Juzbašić, dizajner zvuka Luka Gamulin, asistentica montaže Marta Bregeš, dizajnerica Mare Šuljak i snimatelji koji su pratili projekt u različitim fazama: Jadran Boban, Davorin Fahn, Veno Mušinović i Srđan Kovačević.

Film je nastao u produkciji Multimedijalne umjetničke organizacije Bacači sjenki, u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba te Potprograma MEDIA u sklopu programa Kreativna Europa.