Na Trgu Stjepana Radića položen kamen temeljac za Spomenik domovini

Na Trgu Stjepana Radića položen kamen temeljac za Spomenik domovini
Foto: Zagreb.hr

Na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, na Trgu Stjepana Radića, gradonačelnik Milan Bandić, premijer Andrej Plenković i general Mladen Markač danas su položili kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će ovo biti mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske. Dodao je kako će spomenik podsjećati i na teške trenutke u stvaranju domovine, javlja HRT.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je ovo spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima.

“To je i spomenik, za koji nam i sam autor kaže, da su nova gradska vrata iz čijeg kamenog masiva izviru simboli zemlje, energije i svjetla. To je spomenik koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, običaje, tradiciju i kulturu”, rekao je Bandić.

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.