Na Trgu bana Jelačića počeo Festival jednakih mogućnosti

Danas je započela trodnevna međunarodna manifestacija urbane kulture na Trgu bana Josipa Jelačića pod nazivom Festival jednakih mogućnosti, koji se u organizaciji Društva tjelesnih invalida održava već 12 godinu zaredom. Otvorenju festivala prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je čast da festival proglasi otvorenim prepustio predsjedniku Društva tjelesnih invalida Milanu Ožegoviću.

festival-jednakih-mogucnosti

“Zahvaljujući i ovoj smotri Grad Zagreb pokazuje da je doista grad jednakih šansi za sve i da je grad iznimno visoke socijalne solidarnosti. Hvala i mnogobrojnim volonterima koji sudjeluju i pomažu u ovom projektu, a svim izvođačima iz zemlje i inozemstva želim ugodan boravak u našemu gradu”, rekao je gradonačelnik Bandić.

“Hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji ovog festivala i u ovim teškim vremenima. Hvala Gradu Zagrebu na čiju potporu uvijek možemo računati. Jako sam sretan što već godinama organiziramo manifestaciju na kojoj osobe s invaliditetom mogu pokazati svoje kreativne sposobnosti. Vidimo se i sljedeće godine”, rekao je predsjednik Društva Ožegović.

Podsjetimo, Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Svrha Festivala je javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Ovogodišnji festival održava se od 21. do 23. svibnja, a na cjelodnevnom trodnevnom programu (od 10,00 do 22,00 sata) nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva od kojih je oko 600 osoba s invaliditetom. Organizaciju Festivala pomaže dvadeset stručnjaka i 150 ciljanih volontera – studenata s petnaestak zagrebačkih fakulteta.

Otvorenju su bili prisutni, između ostalih, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, predstavnik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paolo Berizzi, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna i pomoćnica pročelnice za osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić.