Na stadionu u Nišu služena misa, nazočili Nikolić i Karađorđević

U Nišu, antičkom Naissusu, rodnom gradu cara Konstantina, u subotu je u nazočnosti nekoliko tisuća vjernika služena svečana misa u povodu 17 stoljeća od donošenja Milanskog edikta, koju je predvodio papin izaslanik kardinal Angelo Scola.

nis-misa-1

“Pozvani smo da budemo graditelji mira i jedinstva, da se zauzimamo za stvaranje novog čovječanstva koje nam je hitno potrebno, naročito u Europi”, poručio je kardinal Scola vjernicima i gostima tijekom euharistijske svečanosti na gradskome stadionu u Nišu.
Papin izaslanik poručio je da “svi imamo tešku odgovornost u odnosu na povijest naših naroda, graditi civilizaciju s ljudskim likom “.
Kardinal Scola istaknuo je veliki značaj i vrijednost vjerskih sloboda i poručio da sve odgovore treba tražiti u uzajamnoj otvorenosti.
Misu je izravno prenosila srbijanska radio televizija (RTS), a nazočlili su joj srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, veliki broj katoličkih velikodostojnika iz brojnih zemlja, diplomtaski zbor, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, drugih crkava, vjerskih zajednica i religijskih skupina.
Bogosluženje je počelo iznošenjem relikvija, dijelova križa i moći svete Jelene iz župne crkve Uzvišenja Svetog Križa.
Kardinal Angelo Scola je u petak navečer je, u okviru obilježavanja 17 stoljeća od Milanskog edikta, u športskoj dvorani u Nišu predvodio bdijenje.
Milanskim ediktom 303. godine car Konstantin dokinuo je razdoblje vjerskih progona u Rimskom carstvu.
Središnja proslava 17 stoljeća od Milanskog edikta, koju organizira Srpska pravoslavna crkva (SPC), bit će održana 6. listopada, a svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u u Nišu, Konstaninovu rodnom gradu, predvodit će patrijarh ekumenski i carigradski Bartolomej, priopćila je u petak SPC.

Procesija ulicama grada Niša
Procesija ulicama grada Niša
Princeza Katarina Karađorđević, prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić
Princeza Katarina Karađorđević, prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić