Na Ruđeru predstavljen sofisticirani detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

Na Ruđeru predstavljen sofisticirani detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala
Foto: IRB

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen sofisticiran detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

Ovaj silicij-karbid detektor razvijan je tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS).

Riječ je o jednom od najvećih projekata u sklopu ovog programa u Hrvatskoj za razvoj sofisticiranih detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

“Detektor koji danas predstavlja voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan razvijen je u sklopu NATO projekta punog naziva ‘Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama’. Projekt je vrijedan 396.500 eura, a čak 31 posto sredstava stiglo je u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima kad većina sredstava odlazi zemljama partnerima”, istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Zahvaljujući ovom projektu na IRB-u je napravljeno pet diplomskih radova, četiri doktorata su u tijeku, a u projekt su uključena i tri dodiplomska studenta. Publicirano je osam znanstvenih radova, dva su na recenziji, a održano je i 25 predavanja na uglednim međunarodnim konferencijama.

Uz to, u Laboratoriju za poluvodiče gradi se i razvija nova eksperimentalan tehnika “Minority Carriers Transient Spectroscopy”.