Na Linićev „stup srama“ će i poslodavci koji radnicima ne isplaćuju plaće

plata1

Nakon poreznih dužnika, na stupu srama naći će se i poslodavci koji ne isplaćuju plaću. Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, ovih dana objavljenim na stranicama Porezne uprave, stvorit će se pravna pretpostavka za kreiranje nove liste dužnika, onih koji ne plaćaju rad.

Izmjene u propisu kojim se regulira oporezivanje dohotka, vjerojatno će u proceduri biti na jesen pa je teško očekivati da bi se prije kraja godine, najranije, ostvarila mogućnost formiranje liste poslodavaca koji ne ispunjavaju obaveze prema radnicima. Osim toga, na toj listi se neće naći, primjerice, poslodavci koji ‘preskoče’ jedan mjesec. Osim podataka o poslodavcu, na listi će se objavljivati i broj radnika kojima plaća nije isplaćena, kao i razdoblje na koje se izvješće o neisplati plaće odnosi, donosi Novi list.

Pouzdanih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi, a za taj svoj rad nije plaćeno, nema, no sindikati barataju brojem do 80 tisuća.

Ministarstvo financija kao predlagatelj zakonskih izmjena pritom ističe kako je odlučno osigurati da svi poslodavci pravovremeno podmiruju dospjelu obvezu prema svojim radnicima s ciljem jačanja financijske discipline kao odlučne komponente za funkcioniranje i zaštitu pravnog poretka, javnog morala, gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja građana.

Komentari