Na današnji dana Martićevi “zvončići” su ubili šest Zagrepčana

Foto: Screenshot Youtube

Na današnji dan prije 18 godina, 2. svibnja 1995. godine, pobunjeni Srbi napali su središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem s tzv. zvončićima kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji “Bljesak” u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo šestero ljudi.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji “Bljesak”, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić a u tom napadu, koji je ponovljen i sutradan, poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila sa “zvončićima” ispaljeno iz raketnog sustava “Orkan” na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Projektili su 3. svibnja pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika “Centar” te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Osobito su opasni poslije bili mnogobrojni neeksplodirani “zvončići”, njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

U spomen na taj dan, glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je zbog ratnog zločina osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

dd0502