NA DANAŠNJI DAN: U Zagrebu je odigrana prva javna nogometna utakmica

NA DANAŠNJI DAN: Zagrebu je odigrana prva javna nogometna utakmica

Na današnji dan, 26. listopada 1906. godine, u Zagrebu je odigrana prva javna nogometna utakmica na igralištu propisanih mjera.

Na Zapadnom perivoju (teren ispred današnje Nacionalne i sveučilišne biblioteke, na Marulićevom trgu ) sastali su se NK HAŠK i NK PNIŠK.

Utakmica je završila rezultatom 1 – 1 ( 1 – 0 ), igrala se pred oko 800 gledatelja, a sudio je Čeh Polivka.

Budući da gledatelji još nisu bili naviknuti na nogomet niti su poznavali pravila igre, nisu mogli ocijeniti što je vrijedno u igri, pa su zabilježene neobične situacije. Tako su pljeskom nagradili Kudernu kada je u jednom trenutku udario loptu visoko u zrak, a uopće nisu reagirali kada je Erbežnik postigao pogodak.

Iako je u Zagrebu postojalo više nogometnih momčadi, do njihovih međusobnih utakmica nije došlo sve do 1906. godine. PNIŠK je 1904. godine u Zagrebu organizirao utakmicu svojih dviju momčadi, a gledatelji su plaćali ulaznicu.

Isti klub je već 23. listopada 1905. godine pozvao HAŠK da odigraju utakmicu, ali do susreta iz nepoznatih razloga nije došlo. Najviše volje za organiziranje nogometnih utakmica imao je PNIŠK, koji je suparnika prije našao u Mađarskoj (1905. godina, FTC i Kaposvári A.C.) nego u Zagrebu.

dd1028

Komentari