NA DANAŠNJI DAN: U Rakitju kraj Zagreba osnovana je 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Foto: Foto: Arhiva Udruge Tigar 90/91 Rakitje

Jedinica za posebne zadatke MUP-a Republike Hrvatske, iz koje je kasnije izrasla 1. gardijske brigade “Tigrovi”, ustrojena je 5. studenog 1990. u Rakitju kraj Zagreba.

Bila je to selekcija dobrovoljaca s tečaja Prvi hrvatski redarstvenik. Pod geslom „Za Hrvatsku kao tigar“ njezini su pripadnici sudjelovali u brojnim akcijama diljem Hrvatske.

Prva intervencija Jedinice za posebne zadatke Rakitje bila je u Pakracu 29. prosinca 1990. godine.

Postrojba se uskoro, 7. i 8. siječnja 1991., raspoređuje na obrambene položaje na području Zagreba. Slijedi akcija 2. ožujka u Pakracu, gdje zajedno s ATJ Lučko uspostavlja javni red i mir, te u Kutini, Novskoj i Jasenovcu.

Slijedila je 31. ožujka 1991. akcija Plitvice, upamćena i kao Krvavi Uskrs. Tog je dana poginuo Josip Jović, pripadnik Jedinice iz Rakitja, koji je ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

12. travnja 1991. donesena je Odluka o osnivanju Zbora narodne garde. Postrojba “Tigrova ” iz Rakitja tako je prerasla u 1. brigadu Zbora narodne garde. Bojne “Tigrova” nazivale su se prema bazama ili kodnim nazivima: 1. bojna – Vrapče (ćuk), 2. bojna – Rakitje (kos), 3. bojna- pionirac, po Pionirskom gradu (žuna), 4. bojna – Kumrovec pa Petruševac (gavran), 5. bojna – Vinica kod Varaždina (oblak), 6. bojna – Tomislavac, po planinarskom domu na Sljemenu (orao).

Tijekom borbi u Istočnoj Slavoniji Tigrovi su kod Iloka uništili prvi neprijateljski tenk u Domovinskom ratu. Potkraj ljeta dio brigade borio se u Pounju da bi se u jesen brigada konačno ujedinila na novljanskom ratištu. Ondje su Tigrovi preuzeli inicijativu i do kraja godine oslobodili dio okupirane Zapadne Slavonije.

Ojačana zarobljenom tehnikom Prva brigada je 1992. poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika pa je do kraja godine oslobođen najjužniji dio Hrvatske. Za Hrvatsku kao Tigar nije bila samo fraza. Slavna je brigada ratovala za Maslenicu, u operaciji Bljesak te u Ljetu ’95 i pobjedničkoj Oluji. Bila je to glavna udarna postrojba koja je trebala deblokirati opkoljeni Bihać.

Poslije Oluje Tigrovi su sudjelovali u općoj protuofenzivi. Njihova posljednja akcija bila je u operaciji Una u rujnu 1995. Poslije rata preustrojem Hrvatske vojske tradiciju legendarnih Tigrova nastavila je 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“ Gardijske motorizirane brigade.

Njezini pripadnici uspješno su sudjelovali u mnogobrojnim vojnim vježbama te mirovnim misijama.