NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Siniša Glavašević, ratni reporter Hrvatskog radija Vukovar

Pisac, radijski urednik i ratni izvjestitelj Siniša Glavašević, ratni reporter Hrvatskog radija Vukovar, rođen je u Vukovaru 4. studenoga 1960. godine.

Osnovnu i srednju školu Siniša Glavašević je završio je u rodnom gradu, a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskome fakultetu u Sarajevu.

Po završetku školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu Naselju.

Na Radio Vukovaru zaposlio se najprije kao spiker, a za vrijeme Domovinskog rata bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj.

Dana 4. studenoga 1991. godine na putu u bolnicu gdje je krenuo prikupiti podatke za izvješće ranjen je krhotinom granate .

Posljednje izvješće Siniša je poslao iz vukovarske bolnice 18. studenoga navečer.

Nakon pada grada Vukovara odveden je, 19. studenoga 1991. godine, iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine, a ekshumiran je i identificiran u veljači 1997. godine.

Pokopan je pokraj kolege i prijatelja Branimira Polovine na Mirogoju u Zagrebu, 14. ožujka 1997. godine.

Osim izvještavanja o ratnim strahotama, Glavašević je i u najtežim trenucima za Vukovar, dok su granate padale po opkoljenom gradu, slušateljima čitao tople ljudske priče o istinskim vrijednostima i nevjerojatnoj hrabrosti koja se u malom čovjeku probudi kad mu smrt pokuca na vrata.

Te njegove priče, koje su putem faksa iz podruma vukovarske Opće bolnice poslane u Zagreb, jedino sačuvano literarno djelo hrabrog vukovarskog novinara. Matica hrvatska ih je je 1992. godine objavila u knjizi koja nosi naslov “Priče iz Vukovara”.

Višnja Starešina snimila je 2010. godine dokumentarni film Zaustavljeni glas, priču o Siniši Glavaševiću, Hrvatskom radiju Vukovar i stradanjima Vukovaraca.

Komentari