Na današnji dan – 8. ožujka

8. ožujka

1869.
– Umro Hector Berlioz, francuski skladatelj, središnja ličnost francuskoga glazbenog romantizma, začetnik moderne orkestracije, stvaralac programne simfonijske glazbe.

1899.
mato-lovrak– Rođen Mato Lovrak, hrvatski književnik i dječji pisac. Počeo je pisati u razdoblju između dvaju svjetskih radova, kada u hrvatskoj književnosti prevladavaju realističke stilske tendencije, i to novele za odrasle. Mato Lovrak pripadao je onoj skupini književnika koji su socijalna načela držali važnijim mjerilima vrijednosti književnoga djela nego estetska. Godine 1933. objavio je dva svoja najbolja romana: riječ je o Djeci Velikog Sela romanu kojemu je kasnije dao naslov Vlak u snijegu i Družbi Peri Kvržice. Ta dva romana postala su i vrlo dobra filmska ostvarenja, a u hrvatsku su književnost za djecu unijela nov model romana kakav najmlađi i danas rado čitaju. Mato Lovrak umro je 14. ožujka 1974. godine.

1910.
– U Kopenhagenu Međunarodna Konferencija žena proglasila je 8. ožujka danom žena radnica, kao spomen na 8. ožujka 1909. kada su žene u Sjedinjenim Američkim Državama demonstracijama tražile opće pravo glasa.

1942.
– Umro Jose Raul Capablanca legendarni kubanski šahist i svjetski prvak u šahu od 1921-1927.

1979.
– Kompanija Philips na današnji je dan javnosti je po prvi put predstavila Compact Disc. Tri godine ranije Sony je također pokazao tehnologiju tada nazvanu ‘optical digital audio disc’, a kasnije se udružio s Philipsom što je rezultiralo izdavanjem tzv. Red Booka, standarda compact disc tehnologije koja je u svom finalnom odnosno komercijalnom obliku izašla na tržište 1982.

1990.
– Usvajanjem novih amandmana na Ustav od sva tri vijeća slovenske Skupštine, u Ljubljani proglašena Republike Slovenija.

1993.

– Uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog križa, iz logora u Bosni i Hercegovini pušteno 5.540 zarobljenika zatočenih tijekom rata u BiH. Prema saznanjima te organizacije, ostalo je zatočeno 3.100 zarobljenika u logorima VRS-a, ABiH i HVO-a .

1994.
– Više od 100 intelektualaca iz cijelog svijeta potpisalo apel svim europskim vladama i Ujedinjenim narodima zahtijevajući da spriječe masakre u BiH i na čitavom teritoriju bivše Jugosvaije te da Savezna Republika Jugoslavija preda teško naoružanje UN-u. Traženo da naoružanje SRJ bude uništeno bombardiranjem, ako ona to odbije.

1996.
– Voditelj privremene uprave UN u istočnoj Slavoniji Jacques Paul Klein, u razgovoru za Večernji list ističe: “Rekao sam srpskim čelnicima: Pobunili ste se, odigrali svoje karte, izgubili. Ako mi ne pomognete, odlazim, pa će Hrvati sami obaviti posao. Trećega nema!”

2004.
– Haaški sud otpečatio optužnice protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka.

20120308