Na današnji dan – 4. travnja

4. travnja

1765.
– U Petrogradu umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski znanstvenik, pjesnik i akademik, enciklopedist svjetskog glasa. Bavio se i fizikom, kemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprinio razvoju tih znanosti. Autor prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog sveučilita, koje i danas nosi njegovo ime.

1914.
– U Gia Dinhu, u Vijetnamu, rođena je francuska književnica Marguerite Duras. Poznata je po svojim romanima “Bestidnici”, “Moderato cantabile”, “Mornar iz Gibraltara”, koje osim zanimljive fabule karakterizira i izrazita dramska tenzija, a pisala je i filmske scenarije, među kojima je svakako najpoznatiji “Hirošimo, ljubavi moja”. U francusku je književnu baštinu ušla kao jedan od najprevođenijih i najproučavanijih pisaca druge polovice 20. stoljeća. Marguerite Duras umrla je 3. ožujka 1996. godine.

1949.
– Ministri vanjskih poslova SAD-a i 11 zapadnoeuropskih država potpisali su u Washingtonu Atlantski pakt (NATO), vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika. Velika antihitlerovska koalicija raspala se već 1945. godine, u vrijeme kada je u mirnodopskim uvjetima trebalo rješavati mnoga praktična međunarodna pitanja.

1968.
– U Memphisu, u američkoj saveznoj državi Tennesee, ubijen je hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe Martin Luther King Junior, borac za građanska prava i mir.

1969.
– U Hustonu, američka država Teksas, izvršena prva operacija ugrađivanja umjetnog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent sa ugrađenim umjetnim srcem živio je 4 dana.

1973.
– Otvoren World Trade Center u New Yorku.

1975.
microsoft-osnivaci– Utemeljena je kompanija Microsoft, pod izvornim imenom Micro-Soft (kratica za Microcomputer – Software). Crtica iz imena izbačena je tek 6 godina kasnije. Osnivači kompanije bila su dvojica prijatelja iz djetinjstva – Bill Gates i Paul Allen. Početkom 1975. godine 19-godišnji je Gates, kao student na Harvardu, pročitao članak u jednom računalnom časopisu gdje se opisivalo novo računalo Altair 8800. Došao je na ideju da on i Allen naprave program koji bi izvršavao BASIC naredbe na novom računalu. Obratio se kompaniji koja je proizvodila Altair 8800, tvrdeći da ima takav program i da ga želi demonstrirati. U stvarnosti on i Allen niti su imali program, niti su imali samo računalo Altair. Ipak, uspjeli su u 8 tjedana do demonstracije napraviti program na simulatoru Altaira 8800 koji je napravio Allen. Demonstracija je prošla uspješno i na današnji dan njih su dvojica osnovala kompaniju radi prodaje svog softwarea. Ime Micro-Soft bila je Allenova ideja. Bill Gates je napustio studij na Harvardu da bi se posvetio novom poslu i nikad ga nije završio (kao i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji je napustio Harvard ne završivši ga).

1983.
– Umro Bernard Vukas, hrvatski nogometaš.

1992.
– Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović pozvao narod na samoorganiziranje, nakon što je izjavio: “Armija nas je izdala”.

20120404