NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Franjo Majetić, legendarni Šafranek iz filma “Tko pjeva zlo ne misli”

Foto: Screenshot Youtube / HRT

Dogodilo se na današnji dan – 26. veljače

Na današnji dan rođen je Franjo Majetić (Zagreb, 26. veljače 1923. – Varaždin, 29. studenog 1991.), hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Glumu je započeo u Varaždinu. Nastupao je u većini hrvatskih kazališta. Najveće uspjehe je postigao ulogama Đure Mikuleca u seriji Gruntovčani, Ardonjaka u Čarugi i Franje Šafraneka u komediji Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli.
Osim dramskih uloga, glumio je i u djelima Shakespearea, Goldonija, Držića, Tituša Brezovačkog i drugih.
Franjo Majetić bio je glumac prepoznatljiva glasa i geste, izvorni komičar i karakterni glumac koji je uglavnom nastupao u većim sporednim ulogama.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1802.
– Rođen Victor Hugo, francuski romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i aktivist za ljudska prava, te možda najutjecajnija ličnost Francuskog romantizma. Iako je u Francuskoj poznatiji po svojim pjesmama i dramama, u ostatku svijeta znamo ga po romanima “Jadnici” i “Zvonar crkve Notre-Dame”. Nakon tri neuspješna pokušaja, Hugo je 1841. prvi put izabran u Académie Francaise i tako je utvrdio svoju važnu ulogu u francuskoj književnosti. Nakon toga se uvelike uključio u politički život i postao je veliki pobornik Republike. Umro je 22. svibnja 1885. godine u Parizu.

1815.
Napoleon Bonaparte pobjegao s otoka Elbe na kojem je bio zatočen manje od godinu dana. Nakon bijega Napoleon se vratio na vlast, ali je već u lipnju 1815. godine poražen u bitci kod Waterlooa.

1846.
– Rođen Buffalo Bill, američki pionir, ratnik i policajac

1848.
– Proglašena je Druga Francuska Republika.

1870.
– U New Yorku je za javnost otvorena prva podzemna željeznica u SAD-u. Jedan jedini tunel koji je imala bio je dug oko 100 metara pa ga je javnost koristila tek kao zabavnu vožnju do 1973. godine kada je zatvorena

1932.
– Rođen legendarni pjevač country glazbe Johnny Cash.

1952.
– Premijer Winston Churchill izjavio da Velika Britanija ima atomsku bombu.

1990.
– Predsjednik CK SKH Ivica Račan, na konferenciji za novinare u Predsjedništvu CK SKH u Zagrebu, okarakterizirao HDZ kao “stranku opasnih namjera”, ali nije zatražio njezinu zabranu.

1991.
– Umro Zvane Črnja, hrvatski književnik.

1992.
– Mučki ubijen liječnik dr. Alojzije Kelava od srpskog rezervista JNA Pere Vrakele iz sela Halapići kod Glamoča

1993.
– Velikosrpski režim Slobodana Miloševića protjerao Hrvate iz sela Janjeva na Kosovu.

2004.
– U avionskoj nesreći kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

dd0226