NA DANAŠNJI DAN – 22. travnja. 1925. otvoren hotel Esplanade

Hotel Esplanade
Foto: HRT

Na današnj dan, 22. travnja 1925. otvoren je hotel Esplanade, sagrađen kako bi pružao luksuzni smještaj putnicima poznatog Orient Expressa i upravo stoga se nalazi pokraj glavnog željezničkog kolodvora.

Izgradnja hotela u potpunosti je završena za samo 26 mjeseci, a svečanom otvaranju prisustvovalo je više od 200 uglednih gostiju. Među izuzetnim gostima, kako bilježe tadašnje kronike, “bio je okružni perfekt, gradonačelnik Zagreba, gospodin Heinzel, konzuli, bankari, novinari, kao i mnogi drugi koji su uživali u hotelu s dodirom klasike.”

Iznimno elegantan, Esplanade je pravi arhitektonski dragulj, ikona je art decoa, poštovan diljem regije i hvaljen zbog svojeg besprijekornog standarda usluge.

Hotel Esplanade jedna je od najelegantnijih zagrebačkih građevina, a od svojih početaka bila je mjesto ključnih društvenih događanja glavnoga grada.

Hotel je nudio gostima neviđenu raskoš, tako da su poznate ličnosti oduvijek odsjedale upravo u Esplanadi. Lista poznatih gostiju uključuje slavnu Josephine Baker, Charlesa Lindbergha, Leonida Brežnjeva te mnoge druge.

Nakon potpune rekonstrukcije, 18. svibnja 2004. godine Hotel ponovno otvara svoja vrata te se nameće kao istinska hotelska zvijezda u regiji, što dokazuje i niz osvojenih priznanja.