Na današnji dan – 19. siječnja

19. siječnja

1736.
– rođen James Watt, engleski izumitelj. Godine 1765. izumio je parni stroj novog tipa koji je imao kondenzator i uređaj za isisvanje zraka i kondenziranje pare.

1809.
– U Bostonu, u obitelji putujućih glumaca, rođen je eliki američki književnik Edgar Allan Poe. Umro je 7. listopada 1849. u Baltimoreu. Okolnosti njegove smrti nikada nisu razjašnjene. Tek nakon smrti otkriveno je da je književnosti dao nešto novo i sve do danas ostao najčitaniji američki pisac. Njegova djela otvorila su put takozvanoj mračnoj tradiciji u američkoj književnosti, a presudno su utjecala i na europsku kulturu i na pojavu simbolizma u Francuskoj. Napisao je velik broj pjesama, od kojih su najpoznatije Gavran i Annabel Lee. Prvi prijevod Poea na hrvatski jezik objavljen je još 1863. u Danici – bila je to priča Crni mačak, a prvi prijevod njegove najpoznatije pjesme Gavran izašao je 1875. u Viencu. Utjecaj Edgara Allana Poea u hrvatskoj književnosti prisutan je od Antuna Gustava Matoša, preko Janka Polića Kamova , do novijih literarnih naraštaja.

1839.
– Rođen Paul Cézanne, francuski slikar čije djelo predstavlja sponu impresionizma s kraja 19. stoljeća i kubizma početkom 20. stoljeća. Jedna je od najznačajnijih osoba francuskog i europskog slikarstva, s presudnim utjecajem na njegov danji razvoj.

1876.
– Rođen Milan Begović, hrvatski dramatičar, pripovjedač, esejist, romansijer i pjesnik, jedan od najizrazitijih predstavnika hrvatske moderne.

1903.
– Predstavljena biciklistička utrka Tour de France. Smatra se da je osnivač najčuvenije svjetske utrke bio francuz Henry Degrange u čiju čast i danas na svakoj žutoj majci stoje njegovi inicijali H.D. Sama utrka je započela je 1. srpnja 1903. godine.

1945.
– Sovjetska Crvena armija u prodoru ka Berlinu u 2. svjetskom ratu zauzela poljski grad Krakov.
– U njemačkom konc-logoru u Zwieselu rođen je Dragan Holcer, bivši hrvatski nogometaš.

1966.
Indira Gandhi izabrana za predsjednicu indijske vlade.

1970.
– Umro bosanskohercegovački književnik Hamza Humo.

1878.
– U Njemačkoj se prestao proizvodititi legendarni automobil Volkswagen Buba. No, proizvodnja je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Posljednja Buba svih vremena proizvedena je 2003. u Meksiku. Automobil je nastao na poticaj Adolfa Hitlera, koji je u govoru 1933. godine obećao da će si uskoro svaka prosječna radnička obitelj moći priuštiti automobil. Hitler je od dizajnera tražio da naprave vozilo koje će moći prevoziti peteročlanu obitelj brzinom od 100 kilometara na sat i koje ne će koštati više od 1000 reichsmaraka. Vozilo je dizajnirao Ferdinand Porsche, koji će kasnije postati poznat po marki automobila Porsche.

1992.
– Od početka rata protiv Hrvatske, Vojvodinu napustilo 12.000 Hrvata.
– Crnogorsko Ministarstvo obrane iznijelo službene podatke u kojima po prvi puta priznaje da je na području Hrvatske od početka rata poginulo 86 crnogorskih vojnika, a 955 ih je ranjeno.

1999.
– Zapovjednik NATO-a za Europu američki general Wesley Clark kazao da su njegove snage spremne za akciju i Milošević ne treba dvojiti u odlučnost NATO-a.

2000.
– U egzilu u Tunisu umro je bivši italijanski premijer Bettino Craxi, koji je napustio Italiju 1994. nakon što je optužen za korupciju.

20120119