NA DANAŠNJI DAN: Na Markovu trgu u Zagrebu okrutno pogubljen Matija Gubec

Oton Iveković: “Smaknuće Matije Gupca” | Foto: Wikipedija

Dogodilo se na današnji dan – 15. veljače

Vođa seljačke bune Ambroz Gubec, poznat kao Matija Gubec, pogubljen je na Markovu trgu u Zagrebu na današnji dan, 15. veljače 1573. godine.

Seljaci su se protiv Franje Tahyja više puta žalili caru i kralju, a kada im ovaj nije pružio pomoć počeli su se pripremati za ustanak. Glavni vojni zapovjednik bio je Ilija Gregorić, a stvorena je i vlada u kojoj su bili Matija Gubec, Ivan Pasanec i Ivan Mogaić.

seljaci su izabrali Gupca za vođu jer su “smatrali da se, među ostalim, odlikuje pameću i hrabrošću”. U kratkome vremenu bune Gubec se pokazao kao sposoban organizator i nadahnjujući vođa, pa je odmah nakon smrti ušao u legendu.

O vođi seljačke bune ne zna se mnogo, sačuvani su samo podaci o tome da je Gubec bio podložnik Franje Tahija na njegovu stubičkom vlastelinstvu.

No, nakon slamanja pobune u odlučujućoj bitci s plemićkom vojskom 9. veljače 1573. u kojoj su se Gupčevi ljudi dugo borili i tek nakon četiri sata borbe podlegli neprijateljskoj konjici, Gubec je zarobljen i odveden u Zagreb gdje je najprije bio izmrcvaren usijanim kliještima, zatim okrunjen usijanom željeznom krunom, a najposlije raščetvoren, što je u ono vrijeme bila uobičajena kazna za razbojnike.

Poprsje Matije Gupca u Aleji Seljačke bune u Podsusedu, djelo Vanje Radauša | Foto: Ivan Šabić


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

399 p.n.e.
– Grčki filozof Sokrat osuđen na smrt zbog toga što “ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država, nego uvodi nova božanstva”.

1564.
– U Pisi je rođen Galileo Galilei, slavni talijanski fizičar, matematičar i astronom, poznat po izreci Eppour si mouve (Ipak se kreće).

1857.
– U Berlinu je umro ruski skladatelj Mihail Ivanovič Glinka, glazbeni otac opere “Ivan Susanjin”.

1877.
U Parizu je na današnji dan rođen Louis Renault, francuski industrijalac, jedan od pionira automobilske industrije. S dvojicom starije braće osnovao tvrtku Renault Frères koja je po završetku drugog svjetskog rata nacionalizirana te je postala jedan od ponosa Francuske.

1911.
– Rođen Grigor Vitez, hrvatski pjesnik, dječji pisac te prevoditelj s ruskog, slovenskog i makedonskog. Jedan od najznačajnijih pjesnika hrvatske dječje književnosti, smatra se začetnikom moderne hrvatske dječje poezije, pjesnikom koji je dotadašnji pretežno pedagoški pristup zamijenio načelom igre, podjednako u tematici, kao i u oblikovanju jezika. Po zanimanju učitelj, niz je godina bio urednikom dječjih knjiga i časopisa. Objavio je tridesetak zbirki pjesama, a njegova je poezija objavljena u brojnim slikovnicama, čitankama i antologijama. Zbirke pjesama prevedene su mu na slovenski, mađarski i makedonski jezik, a pojedine pjesme i priče i na druge jezike. U njegovu čast utemeljena je 1967. godine Nagrada Grigor Vitez koja se godišnje dodjeljuje piscu i ilustratoru najbolje knjige za djecu.

1942.
– Japanske postrojbe u Drugom svjetskom ratu zauzele su Singapur, nakon čega je zarobljeno više od 80 000 indijskih, australskih i britanskih vojnika. To se smatra najvećim britanskim vojnim porazom u povijesti.

1965.
Kanada uvela poznatu crveno-bijelu zastava s javorovim listom. U spomen na taj događaj, današnji dan Kanađani slave kao Nacionalni dan kanadske zastave. Kanada je prije toga dugo koristila zastavu crvene boje koja je u jednom uglu imala britansku zastavu (poznati Union Jack).

1989.
– Posljednji sovjetski vojnici napustili Afganistan.

1990.
– Sabora SR Hrvatske usvojio novi izborni zakon, čime su ozakonjeni višestranački izbori u Hrvatskoj. Promijenjen i Zakon o javnom informiranju, pa sada može svatko osnovati novine.

1993.
– Ugledni francuski filozof Alain Finielkraut postao dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

1998.
– U Londonu je u 89. godini umrla Martha Gelhorn, prva novinarka koja je radila kao ratna dopisnica.

2011.
– Umro Ivica Bednjanec, hrvatski crtač stripa, pjesnik, humorist i scenarist.

dd0215