Na današnji dan – 13. svibnja

13. svibnja

1990.

– Nogometna utakmica Dinama i Crvene zvezde, održana u Zagrebu je prekinuta. Navijači beogradskog kluba “Delije” počeli su razbijati stadion, što je izazvalo opću tučnjavu između navijača Dinama i “Delija” u čiju zaštitu je stala i tadašnja milicija. Iz te utakmice potječe povijesna snimka u kojoj tadašnji kapetan “Dinama” Zvone Boban radi obrane navijača udara milicajca. Ozlijeđeno je 79 pripadnika milicije i 59 gledatelja.

1991.

– Na pravoslavnu crkvu u Mirkovcima, iako se tome usprotivio seoski svećenik, Srbi postavili mitraljez.
– Na zboru Srba na Petrovoj gori, predsjednik SUBNOR-a Rade Bulat izviždan od 5.000 okupljenih jer je osudio zlodjela četnika, četničkog vojvode Šešelja i teze o genocidnosti hrvatskog naroda.
izetbegovic-zulfikarpasic-150– Talijanski liberali izglasali da se Italiji vrate “oduvijek njene Dalmacija i Istra” i zatražili reviziju državnih međa.
– Na sastanku političkog vodstva SDA i MBO u Sarajevu predsjednici tih stranaka Alija Izetbegović i Adil Zulfikarpašić o krizi u BiH, Izetbegović je, kao jedno od mogućih rješenja spomenuo i “da se Srbima dade srpsko, Hrvatima hrvatsko, a da nama Muslimanima ostane ono što mi prosperitetno možemo kontrolirati”.

1992.

– Gradske vlasti u Karlovcu uputile pismo zapovjedniku UNPROFOR-a povodom brutalnog napada na grad, civilno stanovništvo i objekte.
– Postrojbe HV-a na Južnom bojištu oslobodile mjesto Ravno koje su zauzeli JNA i četnici 1. siječnja1991. godine. Srbi zapalili dubrovački aerodrom u Ćilipima, a napadali su i luku Ploče.
– Na Gospić i okolicu palo više od 600 srpskih projektila.
– Na Rarvnoj gori podignut spomenik četniku Draži Mihajloviću. Govorio je Vuk Drašković, budući ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore.

1993.

– Neprijatelj iz helikoptera s dvije rakete gađao crkvu Sv. Martina na Martinščaku. Jedan hrvatski branitelj ranjen.

1995.

– Na pripadnika Finskog bataljuna, koji se nalazio u ophodnji, kod Saborskog otvorena paljba iz pješačkog naoružanja. Poslije medicinske obrade u Ogulinu pripadnik UN-a prebačen u bolnicu Pleso.

20120513