NA DANAŠNJI DAN: Umro Marin Getaldić, abdicirao Napoleon Bonaparte, stvoreno prvo Appleovo računalo

11. travnja

1241.
Mongoli pod vodstvom Batu Kana i Subutaja skršili mađarsku vojsku kralja Béle IV.

1626.
– U Dubrovniku umro Marin Getaldić (lat. Marinus Ghetaldus), fizičar i matematičar. Smatraju ga prvim hrvatskim matematičarem europskog formata. Intenzivno se bavio građenjem različitih fizičkih instrumenata, kao što je, primjerice, refraktorski teleskop. Konstruirao je parabolično ogledalo promjera 2/3 m, koje se danas čuva u Pomorskom muzeju u Londonu. O Getaldićevom nasljeđu govore pisma talijanskog znanstvenika Buratinija, prema kojima je Dubrovnik imao teleskop prije nego ga je Newton otkrio. Vrlo je vjerojatno, konstruirao ga je Marin Getaldić. Tijekom boravka u Padovi Getaldić se upoznao s Galileom Galilejom, te se s njime nastavio redovno dopisivati. Svoje najpoznatije radove, „Neki stavovi o paraboli“ i „Unaprijeđeni Arhimed“, objavio je 1602. godine. U djelu o Arhimedu dao je egzaktne mjere mase nekih tekućina i krutih tvari. Utjecaj i znanja širio je u velikom dijelu tadašnjih stručnih krugova. Bio je prijatelj i s francuskim matematičarom F. Viéteom koji mu je dao da neka njegova djela pripremi za tisak te time iskazao divljenje Getaldićevu talentu.

1814.
– Abdicirao Napoleon Bonaparte. Nakon odlučne bitke kod Leipziga u kojoj je poražen i prisiljen na povlačenje, Napoleon morao abdicirati i otići u izgnanstvo na otok Elbu gdje je postavljen za formalnog vladara, odakle je iduće godine pokušao ponovno osvojiti vlast. Porazom na Waterloou konačno je zapečaćena Napoleonova sudbina.

1945.
– Američke trupe oslobodile koncentracijski logor Buchenwald (Njemačka).

1953.
– Rođen Branimir Johnny Štulić, hrvatski pjevač i osnivač grupe Azra.

1970.
– Raketa Saturn V. uzletjela je na današnji dan iz svemirske luke Cape Kennedy na Floridi prema krateru Fra Mauro na Mjesecu. U zapovjednom modulu svemirskoga broda Apollo 13 bili su zapovjednik Jim Lovell, Fred Haise i Jack Swigert. Let je bio rutinski sve dok se nije otkrilo da je zapovjedni modul ostao bez dviju od tri električne baterije te da nakon eksplozije koja je potresla svemirski brod iz servisnog modula istječe plin. Ipak, sreća je bila na strani posade Apolla 13 i ona se uspješno vratila na Zemlju, a kasnije su analize pokazale da je nezgodu izazvala eksplozija spremnika za kisik broj 2 servisnog modula, uzrokovana neispravnim grijačem.

1976.
– Stvoreno prvo Appleovo računalo (Apple I).

1977.
– Umro Jacques Prévert, francuski pjesnik. Nazvan je “pjesnikom Pariza” iako je najviše poznat po pjesmama konvencionalno-lirskog ugođaja, od kojih su mnoge uglazbljene. U njegovu pjesništvu prevladava dvojak osjećaj – razumijevanje za individualni život i ljudsku intimu, te revolt prema onima koji onemogućavaju ljudsku sreću.

20120411