NA DANAŠNJI DAN: Rođen James Cook, sastanak četnika i partizana, preminuo Vinko Coce

Foto: Wikimedia

Dogodilo se na današnji dan – 27. listopada

1728.
– Rođen je James Cook, engleski pomorac i istraživač. Mornar po prirodi, Cook se pridružio Kraljevskoj mornarici 1755. godine u dobi od 26 godina, a do 29. je bio zapovjednik kraljevskoga broda Pembroke sa 64 topa. Cook se istaknuo u Sedmogodišnjem ratu između Francuske i Britanije (1756.-1763.) i svojim pomorskim kartama i istraživanjima na rijeci St. Lawrence tijekom pohoda generala Jamesa Wolfea protiv Quebeca. Sljedeće su ekspedicije oko Newfoundlanda potvrdile njegov ugled nadarenoga pomorskog istraživača i ratna mornarica počela je računati s njime za veće pothvate. Cook je oplovio Novi Zeland i ustvrdio da se sastoji od dva otoka, istražio do tada nepoznatu istočnu obalu Australije i ustvrdio da je Nova Gvineja samostalan otok.

1782.
– Rođen je Niccolo Paganini, talijanski skladatelj.

1858.
– Rođen je Theodore Roosevelt, američki političar, predsjednik predsjednik Sjedinjenih Država od 1901. do 1909. njrgova politika je od tada izolirane Amerike stvorila svjetsku silu. Roosevelt je preuzeo dužnost šefa države nakon atentata na predsjednika Williama McKinleya 1901. godine. Bio je inicijator izgradnje Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. 1906. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

1941.
– U Brajićima u Srbiji na inicijativu Josipa Broza Tita održan je sastanak četnika i partizana na najvišoj razini, pri čemu su sklopili sporazum o zajedničkoj borbi. Partizansku delegaciju zastupali su Josip Broz Tito, Mitar Bakić i Sreten Žujović, a četničku Draža Mihajlović, Dragiša Vasić, četnički potpukovnik Dragoslav Pavlović i kapetan Milorad Mitić.

1949.
– U Splitu je preminuo Ante Tresić Pavičić, hrvatski književnik kojem pripada jedna od važnijih uloga u hrvatskom kulturnom životu potkraj realizma i u razdoblju moderne.

1978.
– Egipatski predsjednik Anwar al-Sadat i izraelski premijer Menachem Begin dobili Nobelovu nagradu za mir.

2004.
– Preminuo je rođen Zdenko Runjić, hrvatski skladatelj

2012.
– Preminula Nada Ruždjak, hrvatska operna pjevačica. Nada Ruždjak (Zagreb, 26. studenog 1934. – Zagreb, 27. listopada 2012.) se školovala u Rijeci, a pjevanje je učila najprije kod Mice Glavačević, a nastavila kod Nade Auer, Lava Vrbanića i Zlatka Šira. Debitirala je 31. prosinca 1961. godine na pozornici riječkoga Narodnog kazališta Ivan Zajc (danas HNK Ivana pl. Zajca) u ulozi Marice u Splitskom akvarelu Ive Tijardovića. Nakon povratka u Zagreb 1963. godine postala je članicom Gradskog kazališta Komedija. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je 24. listopada 1965. godine kao Gilda u Verdijevoj operi Rigoletto. Opernu je publiku oduševljavala lijepim i ujednačenim sopranom, besprijekornom intonacijom te virtuoznim koloraturama. Nada Ruždjak je tijekom bogate karijere otpjevala mnoge lirske i koloraturne sopranske uloge, za koje je primila brojna priznanja i nagrade. Njegovala je i koncertni repertoar te nastupala s mnogim hrvatskim glazbenicima i instrumentalnim ansamblima. Za svekoliko umjetničko djelovanje dodijeljena joj je 2008. godine i Nagrada hrvatskog glumišta

2013.
– Preminuo Vinko Coce, hrvatski pjevač

dd1027