Na Bundeku se obilježava Europski dan darivanja organa

Na zagrebačkom jezeru Bundek u subotu, 12. listopada, obilježit će se Europski dan darivanja organa u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

europski-dan-darivanja-organa-630U sklopu manifestacije održat će se sportsko natjecanje u brzom hodanju (početak u 11,15 sati na istočnoj strani jezera Bundek) pod nazivom “Utrka s vremenom”, čime se simbolički želi prikazati borba za život pacijenata koji čekaju na presađivanje organa, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.
Uz zabavni program, posjetitelji će moći obići edukativni šator s multimedijalnim sadržajem i dobiti sve informacije o važnosti odluke o darivanju organa i presađivanju kao metodi liječenja.
Hrvatska je danas po broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu, s najkraćim čekanjem na presađivanje organa. Iz godine u godinu Hrvatska bilježi porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva, pa je tako u 2013. godini zabilježeno povećanje od 6 posto realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.