MUNJE NA BUNDEKU: Ana Rucner predstavila novi spot ‘Teslina polja’

Ana Rucner - Tesla
Foto: Press

Sinoć je mnoštvo Zagrepčana uživalo na koncertu Ane Rucner u čast Nikoli Tesli, na prekrasnoj ljetnoj pozornici Bundeka, u sklopu ZgKUL – Zagrebačkog kulturnog ljeta. Tom je prigodom umjetnica, uz svoje najpoznatije uspješnice, predstavila i novi video spot Teslina polja.

Spot je snimljen u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, uz prekrasnu glazbu hrvatskog skladatelja, Blagoja Berse: Sunčana polja. U spotu se po prvi put pojavljuje i Darian Kalember, a snimalo se na vrlo atraktivnim lokacijama vezanim za život i rad svjetskog znanstvenika i genija. Spot je realiziran pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića.

Sam video spot usmjeren je na zanimljivosti iz Teslinog života i izume, dok su početak i kraj spota uokvireni krajolikom u kojem je odrastao. Odškrinuta su vrata njegovih muzeja, a slika i ton stopili su se u savršenu rapsodiju Bersine skladbe: Sunčana polja. Vrlo je efektan završetak spota – kadar Svemira.

Ana Rucner i Vlado Kalember
Foto: Press

Tesla je uvijek bio ispred svog vremena i prvi je znanstvenik koji je osluškivao svemir, postavio osnove radio astronomije i pokazao nam je da sve oko nas beskonačno i vječno. Ulogu dječaka Tesle utjelovio je Anin i Vladin sin, Darian Kalember, kojeg roditelji od milja zovu mladiTesla. Od svoje pete godine izrađuje “izume”, obožava elektroniku, u svom malom laboratoriju radi transformatore, zvučnike i semafore, a Tesla mu je veliki uzor.

“Naš motiv za izradu ovog spota bio je prikazati Svijetu fenomen Nikole Tesle, za kojeg je i Albert Einstein navodno rekao da je najpametniji čovjek na svijetu. Da bi se dogodile neke velike stvari potrebno je odrasti u određenom okruženju, a ono u kojem je odrastao Tesla doista je fascinantno. Najveći znanstvenik svih vremena živio je bez osnovnih uvjeta potrebnih svakom velikom umjetniku, glazbeniku ili znanstveniku. Upravo ta, vrlo izolirana okolina, gotovo pustoš, jedan je od najvećih fenomena uspjeha ovog znanstvenog genija, uz vječno neodgovoreno pitanje odakle je crpio inspiraciju, podijelio je s prisutnima redatelj i glazbeni producent”, Vlado Kalember.

“Odabrali smo glazbu Blagoja Berse Sunčana polja zbog liričnosti. Violončelo ju izvodi nježno, strastveno, a na momente odlazi u lagu violine. Tesla je jako volio zvuk violine, obožavao je umjetnost pa bismo ga mogli nazvati svojevrsnim umjetničkim znanstvenikom. Violončelo, čiju je dionicu raspisa skladatelj Thomas Buritch, kompletan je instrument, najsličniji ljudskom glasu. Može imitirati i druge instrumente i savršeno se uklopio u ovu skladbu”, izjavila je autorica projekta, Ana Rucner.

Autor spota je Ana Rucner, glazbeni producent Vlado Kalember, redatelji: Vlado Kalember i Hrvoje Serdar, fotografija: Marko Vrdoljak, skladba: Blagoje Bersa – Sunčana polja (uz obradu za violončelo Thomasa Buritcha), glazbena pratnja: Zagrebačka filharmonija (ustupljeni kadrovi Marka Požara)

Publika je oduševljeno dočekala još jedan inovativni video spot Ane Rucner, koja je iznimno ponosna što će na svojim koncertima u Svijetu moći predstaviti istinskog genija čiji su izumi vječni.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KHB9xHLQLM8?rel=0?ecver=2]