Mreža solidarnosti: U subotu performans na Trgu žrtava fašizma

mreza-solidarnostiMreža solidarnosti poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u umjetničko / društvenom događaju u okviru popratnog programa 48. Zagrebačkog salona, 6. 7. 2013. s početkom u 19h pred Džamijom, Domom HDLU-a u Zagrebu.

Mreža solidarnosti je otvorena inicijativa ljudi koje se može nazvati umjetnicima, studentima, radnicima, filozofima, anarhistima, nezaposlenima, obespravljenima itd., a istražuje modele komunikacije među razdvojenim društvenim skupinama u područjima umjetnosti, politike i svakodnevnog života.

“Kao i mnogi drugi, smatramo da svako novo mjesto zajedničkog učenja, odlučivanja i djelovanja treba biti naš vlastiti izum, proizašao iz svijesti o svima s kojima dijelimo životni prostor, da bi otpor totalitarnom djelovanju institucija vlasti uopće bio moguć”, objavila je Mreža solidarnosti u najavi ovog događaja.

U najavi dalje ističu: “Neizvjesna budućnost, strah od siromaštva i represije, licemjerje političara i medija, vlast jednog čovjeka nad drugim, imperijalistički ratovi i slično dominantna su stvarnost u kojoj živimo i jedino što sa sigurnošću znamo je da takvu kulturu nasilja samo vlastitim snagama možemo promijeniti u neki radosniji, smisleniji i humaniji oblik življenja.

Mjesta na kojima ravnopravno razmjenjujemo poglede na trenutna društvena gibanja i ulogu svakoga od nas u promjeni kojoj težimo su rijetka. Zato pozivamo sve vas da svojim prisustvom, umjetničkim radovima, artefaktima, transparentima , tekstovima i mislima pridonesete stvaranju jednoga od njih. Lažni sjaj ulaska Hrvatske u EU, u danima triježnjenja od raskalašene proslave pružiti će dobru sjenu za neometanu razmjenu ideja.

Sudjeluju i Akademska solidarnost, MASA, SlobFil, Antifašisti, HDLU… i radnice DTR-a koje se ovih dana bore za neisplaćene plaće i firmu u stečajnom postupku. Solidarno usmjeravanje energije u pitanja koja se tiču svih nas, može biti vrlo učinkovit alat suprotstavljanja proždrljivim kapitalistima i indiferentnoj vlasti.”