MOŽE LI HDZ PREŽIVJETI KRIZE I SKANDALE? Potpora mu dramatično pada, SDP i Možemo! sve jači

Foto: 2×1 komunikacije

Najnovije istraživanje javnog mišljenja CroElecto pokazuje dramatičan pad HDZ-ove popularnosti te rast SDP-a i Možemo!.

Kad bi se u nedjelju održavali izbori (Hrvatska kao jedna izborna jedinica), HDZ bi osvojio 24,43 posto glasova. Popularnost vladajuće stranke, potresene istragama ministara, neprekidno pada od kraja prošle godine, a u ožujku se taj trend ubrzano nastavio.

SDP se, praktički bez truda, podigao na 17,73 posto. Treba dodati kako je jedan dio ispitanika, točnije 2,16 posto, potporu usmjerio Socijaldemokratima, skupini bivših SDP-ovaca koji još djeluju u okviru saborskoga kluba, ne stranke. Stranku Možemo! podupire 11,9 posto ispitanika.

Zanimljivo je to da se potpora Možemo! u Zagrebu spustila i praktički izjednačila s potporom koju imaju SDP i HDZ, ali je u preostalim županijama, naročito Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj, ta potpora narasla gotovo do razine spomenutih dviju stranaka.

Most bi biralo 10,11 posto ispitanika te se može konstatirati kako Most stagnira. Slijede stranke desnice koje su, usput rečeno, popravile svoje rejtinge:

Domovinski pokret s 6,82 posto te Hrvatski suverenisti s 3,18 posto potpore. Iza spomenutih Socijaldemokrata nalaze se IDS (1,14 posto) te HSU i Centar (po 1,02 posto). Preostale stranke i liste imaju manje od jedan posto potpore, a blizu je tek Fokus sa 0,91 posto.

Ukupno bi sve nezavisne liste biralo 4,2 posto ispitanika, dok ih je 13,64 posto neodlučno.

Istraživanje je provedeno 2.3 – 10.3. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stupanj obrazovanja, radni odnos, spol) uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3 posto (SP 95).