“Moja Afrika” – jednu od najljepših filmskih ljubavnih priča uskoro na HTV-u

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 4. ožujka na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20:15 sati prikazuje u sklopu ciklusa A Oskara dobiva…. romantičnu dramu “Moja Afrika” jednu od najljepših filmskih ljubavnih priča.

Premijera filma bila je 18. prosinca 1985. godine a redatelju Sydney Pollacku napokon donijela priznanje Američke filmske akademije, te još šest Oscara od ukupno jedanaest nominacija, uključujući i nagradu za najbolji film.

Radnja nas vodi u 1913. godinu i Keniju. Nakon što se u Danskoj pristala udati za baruna Brora Blixena (K. M. Brandauer), brata blizanca svog nevjernog ljubavnika Hansa (K. M. Brandauer), samosvjesna i emancipirana Karen odlazi k suprugu u Afriku. Barun u blizini Nairobija ima plantažu kave, pa se Karen mora priviknuti na nov način života u britanskoj koloniji.

Već pri dolasku Karen upozna šarmantnog lovca i pustolova Denysa Fincha Hattona (R. Redford), slobodoumnog kao i ona. Iako se čini da je brak Karen i Brora skladan, on se uskoro počne opijati i varati suprugu. Ogorčena Brorovim ponašanjem koje joj je donijelo sifilis, Karen se okrene Denysu odlučna sama voditi poslove na plantaži…

Tri godine nakon što mu je za komediju “Tootsie” drugi put u karijeri izmakao Oscar za režiju (prvi je put nominiran za dramu “I konje ubijaju, zar ne?”), američki redatelj i producent Sydney Pollack predstavio se filmskim spojem romantike, povijesti i pustolovine u filmu “Moja Afrika”. Kritike su bile sjajne. Proglašena jednom od najljepših epskih ljubavnih priča na velikom ekranu uopće. Riječ je o romantiziranoj biografiji danske književnice Karen Christence von Blixen (1885.-1962.), poznatije pod pseudonimom Isak Dinesen koja je dobar dio života provela u Africi što ju je nadahnulo na najbolje radove u njezinom stvaralaštvu. U filmu je stavljen naglasak na romantičnu vezu glavne junakinje i lovca Hattona, izvorno Britanca.

Nije zaboravljen ni afrički kolorit, te je “Moja Afrika” prava posveta ljudima, prirodi i tajnama kontinenta. U glavnoj ulozi je M. Streep koja se krajem 70-ih i početkom 80-ih nametnula kao vodeća američka glumica osvojivši dva Oscara (Kramer protiv Kramera, Sophijin izbor) i ostvarivši niz zapaženih uloga. Potpuno predana glumi M. Streep se za ulogu Karen Blixen pripremala slušajući tonske vrpce s njezinim izjavama, pa ne čudi da je njezina decentna i uvjerljiva izvedba i ovaj put zavrijedila nekoliko priznanja kao i nominaciju za Oscara.

Sasvim drukčiji pristup izabrao je njezin partner u filmu, slavni R. Redford. Nastupivši u nizu Pollackovih filmova (Jeremiah Johnson, Djevojka koju sam volio, Tri Kondorova dana), Redford je u ovom sjajno dočarao pustolova koji je presudno utjecao na dansku književnicu. U ostalim su ulogama austrijski glumac Brandauer (Mephisto, Pukovnik Redl), također nominiran za Oscara, te Britanac M. Kitchen (serija Foyleov rat). Svakako treba istaknuti i očaravajuću fotografiju britanskog snimatelja Davida Watkina (Vatrene kočije) i glazbu njegovog sunarodnjaka Johna Barryja (Djevojka koju sam volio, Zima jednog lava). Uz Watkinov i Barryjev rad, film je Oscare dobio i za scenarij, zvuk i scenografiju, kao i mnogobrojna druga priznanja poput tri Zlatna globusa i tri BAFTA-e.

Glavne uloge tumače sjajni Robert Redford, Meryl Streep, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen, Malick Bowens, Michael Gough, Suzanna Hamilton. Scenarij potpisuje Kurt Luedtke a režiju Sydney Pollack. Urednik je Dean Šoša.