Mladi planinari iz Zagreba na Velebitu bježali od medvjeda pa se izgubili, HGSS ih pronašao promrzle i dezorijentirane

Foto: HGSS

Jučer, 14. siječnja 2023. nešto prije 20 sati na dežurni telefon HGSS Stanice Gospić stigla je dojava o dezorijentiranim planinarima na Velebitu. Prema njihovim tvrdnjama naišli su na medvjeda i u bijegu su se izgubili, objavio je HGSS.

Mladi planinari iz Zagreba su istoga dana u jutarnjim satima krenuli prema Vaganskom vrhu, no gotovo cijelo vrijeme kretali su se krivim stazama. U trenutku kada su uputili poziv HGSS-u nalazili su se na području južnog Velebita (Bunovac – Štirovac).

Foto: HGSS

Pripadnici HGSS-a su odmah poslani na teren, a dodatne snage stavljene su u pripravnost. Spašavatelji planinare pronalaze u 22:30h, bili su dezorijentirani i promrzli. Zajedno s spašavateljima se upućuju prema sigurnom. Akciju su dodatno otežavali mrak, ali i vremenski uvjeti. Smirenost iskusnih volontera HGSS-a i adekvatno planiranje resursa pomogli su uspješnom završetku ove akcije spašavanja.

Bitno je naglasiti da HGSS Stanica Gospić pokriva gotovo 12% teritorija Republike Hrvatske, od čega je većina terena izrazito nepristupačan teren. U zoni odgovornosti pokrivaju Park prirode Velebit, Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Sjeverni Velebit, djelomično i Nacionalni park Paklenica, Pećinski park Grabovača, ličko sredogorje s Kapelom i Plješivicom, poplavno područje Kosinja, Gacke i rijeke Like, podvelebitsko primorje i dio otoka Paga.

Često se do lokacija gdje je potrebna pomoć HGSS-a dolazi dugotrajnim, višesatnim pješačenjima. Nabavkom modernog helikoptera prilagođenog hitnim spašavanjima koji će služiti za spašavanja u neurbanim područjima ovakve i slične bi akcije bile puno brže završene.

HGSS ima jako dobru suradnju s Ministarstvom obrane i letačkom posadom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po pitanju helikopterskog spašavanja, ali svi smo svjesni činjenice da moramo ubrzati dolazak helikoptera do unesrećenih osoba.