Ministrica Brnjac otkrila kad će krenuti radovi na izgradnji prvog nacionalnog stadiona

Foto: HTZ

Nakon što su se Vatreni iz Katara vratili s brončanom medaljo, hrvatskim političarima ponovo su usta puna obećanja o izgradnji stadiona, baš kao i nakon uspjeha nogometaša na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Sada, da sve bude zanimljivije, više ne govori samo o izgradnji nacionalnog stadiona u Zagrebu, već o financiranju sportskih građevina od nacionalnog značaja.

Znači, stadiona, nacionalnih, bit će više!

To je, gostujući na RTL-u, potvrdila i ministrica Nikolina Brnjac,

Odgovarajući na pitanje kada i kako do prvih nogometnih stadiona, ona je rekla:

“Pri samoj izradi Zakona o sportu omogućili smo financiranje sportskih građevina od nacionalnog značaja. To su svi oni gdje može igrati reprezentacija. Radi se cijeli popis gdje to može igrati reprezentacija, pod društvenim ekonomskim i sportskim kriterijima. Sportske građevina su većinom pod vlasništvom jedinica lokalnih samouprava, dakle gradova.”

“U suradnji s gradovima, Vlada je prvi put u proračunu osigurala za 2024. i 2025. godinu oko 200 milijuna kuna, za samo sufinanciranje. Suradnja UEFA-e, FIFA-e, gradova i naravno države omogućuje izgradnju sportskih građevina”, dodala je ministrica Brnjac.

Upitana kada bi izgradnje mogle krenuti, rekle je:

“Planski smo 2023. ostavili za pripremanje dokumentacija, dozvola, a početak 2024. Ministarstvo turizma i sporta šalje ograničeni poziv na te adrese i vlasnike i očekujemo JLS i klubove da se pripreme i da krenemo graditi.”