Ministar Jovanović najavio ukidanje kolektivnih ugovora za 90.000 nastavnika

zeljko-jovanovic-300Prema najavama iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, granski kolektivni ugovori za 90.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, te u znanosti i visokom obrazovanju bit će ukinuti.

Najava je stigla nakon višemjesečnih pregovora, a ministar Željko Jovanović izjavio je kako je u tijeku mirenje te da će novi kolektivni ugovori biti jednako kvalitetni. ‘Važno je da se prilagode gospodarskoj situaciji te da su u ravnoteži s ostalim ugovorima za djelatnike u javnim službama’, rekao je Jovanović.

Ukidanje granskih kolektivnih ugovora moglo bi prosvjetare dovesti u situaciju da ostanu bez niza dodataka na plaću koji im nisu osigurani Temeljnim kolektivnim ugovorom. U pojedinim slučajevima to može značiti i do 3000 kuna manju plaću. Jedan od viših dodataka primaju prosvjetari koji rade u otežanim uvjetima. Ako je riječ o osnovnoj školi to podrazumijeva dodatak od 20 posto na plaću, a u srednjima 10 posto. Takvih je osnovnih škola 129, a srednjih 37, piše Jutarnji list.

Ukinu li granski kolektivni u pitanje dolaze i dodaci od 5 posto za rad s djecom s teškoćama, kao i dodatak od sedam posto koji prosvjetari dobivaju u osnovnim i srednjim školama za rad s djecom po prilagođenim programima. Pojedini nastavnici u školama koje imaju status zdravstveno-rehabilitacijske ustanove također imaju dodatak na plaću i to od 15 posto.