Ministar Fuchs u Dnevniku HTV-a otkrio što će biti s reformom obrazovanja

Ministar Fuchs u Dnevniku HTV-a otkrio što će biti s reformom obrazovanja
Foto: Screenshot HRT

Novi ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs dobio je vjetar u leđa nakon što je premijer Andrej Plenkokvić rekao da je obrazovanje strateško pitanje, ali i najosjetljivije i najsloženije.

Za Dnevnik HTV-a otkrio je kako će se nositi s tim, koje ideje ima za novu školsku godinu, što će biti s nastavkom reforme školstva.

“Što se tiče početka školske godine, učinit ćemo sve kako bi se učenici vratili u školske klupe, a studenti na fakultete. Naša intencija je da se vrate svi, kazao je ministar. Sama odluka, u čije donošenje ćemo uključiti širi krug, ovisit će prvenstveno o epidemiološkim preporukama. Možda preporuke budu različite, za različite županije i gradove”, rekao je Radovan Fuchs.

S reformom školstva ćemo nastaviti. Nećemo počinjati od početka. Treba se nastaviti, reforma je dugotrajan proces u kojemu treba ispravljati ono što nije dobro i podupirati ono što je, kazao je ministar. Nastavit će se izrada kurikularnih dokumenata koji nedostaju, već danas ćemo o tome imati sastanak, dodao je.

Naglasio je kako nije bio zadovoljan prebrzim donošenjem nekih dokumenata.

Ne bi bilo dobro da se smanje primanja prosvjetara. O tome je razgovarao s premijerom i kazao mu je da za tako nešto ne bi mogao dignuti ruku.

“Ono što možemo napraviti je korigirati pravilnik o nagrađivanju učitelja i nastavnika. Taj sustav treba napraviti prohodnijim, a popravit ćemo i sustav putem kojega ‘svatko anonimno može prijaviti bilo koga”. Bilo bi lijepo da se onaj koji piše prigovor i potpiše”, najavio je Fuchs.

Dodao je kako ga u Ministarstvu čekaju novi izazovi jer se puno stvari promijenilo.

Čestitao je učiteljima, profesorima, učenicima, studentima i roditeljima činjenicu da su uspjeli i okončali školsku i akademsku godinu čuvajući zdravlje starijih generacija, a ne samo svoje.

Ministrici Blaženki Divjak dao je čistu peticu iz zalaganja.

Komentari