Ministar Banožić: “Na letjelici smo našli dijelove aviobombe sovjetske proizvodnje!

Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić u nedjelju je obišao mjesto pada besposadne letjelice u Zagrebu i istaknuo kako je istraga u završnoj fazi te kako je crna kutija letjelice pronađena, priopćio je MORH.

“Letjelica je u glavnini izvađena i istraga je u završnoj fazi. Dobili smo informaciju kako se u pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva i dijelovi avio bombe što je razlog zbog kojega se pristupilo pažljivijem načinu vađenja letjelice kako bi se otklonili svi mogući potencijalni rizici prilikom njezinog izvlačenja”, rekao je ministar obrane i istaknuo kako će se rezultati istrage usporediti s rezultatima istraga koje provode članice NATO-a.

Banožić je dodao kako postoje određeni elementi koji bi mogli ukazivati da je letjelica došla i s ruske i s ukrajinske strane, te kako će istraga potrajati još neko vrijeme.

“Istraga je dosad pokazala kako nije riječ o letjelici izvidničkog tipa, a pronađena crna kutija pokazat će put letjelice te ćemo sve dobivene podatke komparirati s rezultatima istrage koje u isto vrijeme rade i članice NATO-a. Na osnovu odraza u radaru, rekonstruirat će se odakle je letjelica došla”, objasnio je ministar obrane.

Riječ je naime o avio bombi sovjetske proizvodnje koje je kao i svi ostali dijelovi letjelice, odvedena na analizu.

“O svemu ćemo pravovremeno izvještavati javnost. Važno je reći građanima kako je područje pada letjelice sigurno. Pripadnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova bit će na terenu dok se ne utvrdi da su svi dijelovi letjelice izvađeni“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.