Mini željeznica u Gundulićevoj postala pravi turistički hit, a sada najavljuju nove sadržaje

Backo-Mini-Express-03

Svega godinu dana od kada je otvorena, Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, smještena u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4, postala je jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske.

Zanimanje turista i turistički posjet posebice je bio izražen ovog ljeta.

Globalna zainteresiranost za ovu malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, koja je iznjedrila na 75 četvornih metara, najveću u ovom dijelu Europe, maketu po kojom prometuje više od stotinu vlakova osam sati svakog dana, zabilježena je od strane turista iz svih dijelova svijeta.

Rekordu turističkog posjeta kojega je Zagrebu zabilježio ovog ljeta, pomogao je i projekt Backo Mini Expressa, za kojega su turisti u glavnom hrvatskom gradu najčešće čuli preko interneta, medija, te u zagrebačkim hotelima gdje su bili smješteni. I ovog ljeta posjećivali u iznimnom broju.

“Najviše nam dolaze cijele obitelji – od djece starosti dvije ili tri godine, očeva i majki, pa do djedova i baka. Svi grupno i s velikom željom posjetiti što to Backo Mini Express nudi. Najviše su nas ovog ljeta posjećivali turisti iz gotovo svih krajeva Europe – od Velike Britanije do Rusije, a bilo je i posjeta iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. U pravilu većini njih je to prvi posjet maketi, tijekom kojega su ostajali kod nas od pola sata do sat vrremena proučavajući s puno zanimanja sve što nudimo. No bilo je i turista koji su već nekoliko puta bili u Zagrebu, pa tako i kod nas u Gundulićevoj ulici”, komentirao je ovogodišnji turistički posjet najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta.

Na maketi kojom istovremeno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti dvadeset vlakova, za što je postavljeno čak 1.050 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra, najviše je zanimanje turista pobudilo skijalište na Medvednici i postavljena utrka Snježne kraljice, ali i detalji Zagreba, koji su u novije vrijeme sve češći na maketi.

Ovog ljeta i upečatljivom posjetom inozemnih turista Backo Mini Express postano je ne samo prepoznatljiv turistički proizvod Zagreba, nego i Hrvatske, te definitivno jedan od najzanimljivijih sadržaja glavnog grada. Maketa je mjesto posjeta tijekom kojega će odrasli i djeca s radošću “trošiti” vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet pametnih telefona, te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave.

antun-urbic-backo-mini-express

“Backo Mini Express je planiran i realiziran kao projekt u kojemu svatko može pronaći svoj komadić radosti i sreće. To sve više otkrivaju građani Zagreba, ali i gosti glavnog grada, zbog čega krećemo sa svakodnevnim radom makete u odnosu na sadašnji rad petkom, subotom i nedjeljom u Gundulićevoj br. 4 kao i s proširenjem samog prostora na dodatnih 50 četvornih metara za razgledavanje”, najavljuje idejni začetnik projekta.

Maketa Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u Europi. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

backo-mini-express-202

Foto: Press