Mile Mrvalj: Imam ljudsku potrebu napisati nekoliko riječi o prof. dr. sc. Draženu Vikić-Topiću

Mile Mrvalj: Imam ljudsku potrebu napisati nekoliko riječi o prof. dr. sc.  Draženu Vikić-Topiću
Foto: Facebook

Javio nam se Mile Mrvalj, predsjednik Humanitarne udruge “Fajter” koja skrbi za zagrebačke beskućnike, s molbom da objavimo lijepu priču o jednoj zagrebačkoj obitelji koja je u mnogim prilikama pokazala solidarnost s ljudima u nevolji.

“Ovaj tekst pišem iz čiste pobude da konkretnim primjerom pokažem kako pravilan odgoj u obitelji može utjecati na to da čovjek bude u isto vrijeme uspješan profesionalno i cijenjen u zajednici kao odgovorna osoba”, ističe Mile Mrvalj na početku svog teksta.

Mile Mrvalj: Imam ljudsku potrebu napisati nekoliko riječi o prof. dr. sc.  Draženu Vikić-Topiću
Mile Mrvalj drag je gost u domu obitelji Vikić-Topić | Foto: Facebook

Mile Mrvalj dalje piše:

“Ljudi vole čuti i upoznati se sa živim primjerima iz života, a ne teorijska naklapanja. Zato imam ljudsku potrebu napisati nekoliko riječi o prof. dr. sc. Draženu Vikić-Topiću i njegovoj obitelji.

Dakle, Dražen Vikić-Topić i njegova supruga Smiljka Vikić-Topić su iz obitelji znanstvenika i humanista. Dražen je doktor kemije na Institutu  ‘Ruđer Bošković’, a Smiljka magistar biologije i radi kao znanstvenica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Starija kći Maša udana Davidović je doktorica medicine na Rebru, a njen suprug Marin Davidović je kirurg, također na Rebru.

Sin Nikola Vikić-Topić, poznati meteorolog na RTL televiziji, diplomirao je na PMF-u geofiziku, sada priprema doktorat, a mlađa kći Ema je još studentica na Učiteljskom fakultetu.

Pored sjajnih profesionalnih karijera ove nevjerojatne obitelji svi članovi ove obitelji su aktivni humanisti i filantropi. Dražen Vikić-Topić još je početkom 1990. sudjelovao u organizaciji potpisivanja peticije ‘Nobelovca protiv rata u Hrvatskoj’, a kasnije i u humanitarnoj akciji protiv rata u BiH.

Draženova kći Maša Davidović je 7 godina volontirala i skrbila o napuštenoj djeci u domu u Nazorovoj. Za taj volonterski rad je 2013. godine dobila ‘Volonterski Oskar grada Zagreba’.

Također i njen suprug Marin Davidović je pomagao i bio podrška Maši u volontiranju.

Ema, Draženova mlađa kći je aktivno organizirala niz humanih akcija, kao članica Rotaract kluba RC Zagreb-Kaptol, Emin mladić Damir Ikanović aktivni dugogodišnji volonter u humanitarnim akcijama.

Sin Nikola Vikić -Topić je godinama volontirao u udruzi ‘Kap Dobrote’ kod Patera Cveka i brinuo se i skrbio o jednoj starijoj gospođi do njene smrti.

Za kraj moram istaknuti nevjerovatnu činjenicu da su svi članovi ove divne plemenite obitelji aktivno angažirani u radu udruge Fajter od njenih samih početaka, a Dražen Vikić-Topić ima nadimak od svih članova i volontera udurge ‘raketni motor udruge Fajter’.

Zaista ovo je obitelj za primjer svima koji traže izgovore da nemaju vremena i da ne znaju kako bi pomogli.

Vidimo da kada se srcem hoće onda se i može. “