Milanović: Moj zahtjev je da se brzo nabave sustavi za protuzračnu obranu

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojem je, osvrnuvši se na nedavni pad vojne letjelice u Zagrebu, istaknuo važnost protuzračne obrane.

„Incident, koji se pukom srećom nije pretvorio u katastrofu, od prije nekoliko dana kada je na naš glavni grad Zagreb palo strano tijelo, pokazuje koliko je obrana važna. Pokazuje da kada čak i nisi u stanju neke stvari spriječiti, ipak moraš učiniti sve da do njih ne dođe. Naprosto da bi bio miran“, poručio je predsjednik Milanović. Ponovio je potrebu za ulaganjem u protuzračnu obranu.

„Moja poruka i želja, zahtjev je da se u hrvatsku protuzračnu obranu, pored onoga što je odlučeno da se nabavlja, stječe i usvaja – što pozdravljam – da se nabave i neki sustavi i to vrlo brzo, koji nam jamče veću mirnoću“, rekao je Milanović.

„Apsolutna zaštita ne postoji i nitko je nema. Ali neke stvari se mogu napraviti naprosto zato da bismo bili čiste savjesti i obraza pred svojim građanima i obiteljima, gradovima, selima i zavičajima da smo napravili sve. U ovom trenutku nismo napravili sve i potpuno sam uvjeren da hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju, da se ovakve stvari više nikada ne bi ponavljale“, poručio je predsjednik Milanović dodavši kako sada nema smisla tražiti krivca za koje je uvjeren da ih niti nema u hrvatskim redovima.

„Hrvatska država i Vlada, hrvatska ukupna politička javnost, oni koji odlučuju o novcu, proračunu moraju biti svjesni, i vjerujem da jesu svjesni, koliko su ovo važne stvari i koliko je – kada se dogodi ono što ne želite da se dogodi – kasno za okretanje iza sebe i za traženje izgovora i za traženje krivca. Stvari treba promišljati i raditi unaprijed“, zaključio je.

Osim Milanovića na svečanosti su nazočili državni tajnik u Ministarstvu obrane RH i izaslanik ministra obrane RH Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec i zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Krešimir Ražov.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.