Međimurje – prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah

Međimurje - prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah
Foto: Nikola Zoko

Smješteno između rijeka Mure i Drave, na početku Panonske nizine i uz prve sunčane obronke Alpa, smjestilo se Međimurje! Prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah već pri prvom dolasku, mjesto koje mami na istraživanje te očarava u svakom trenutku boravka.

Bez obzira odlučite li se za boravak na otvorenom i uživanje u Eko Muzeju u kojem se nalaze brojne atrakcije, posjete muzejima i interpretacijskim centrima koji pričaju priču o povijesti, sadašnjosti ali i budućnosti ovog kraja, kušanje autohtonih jela i odličnih vina, upoznavanje ljudi koji su svojim predanim radom i istraživanjima ovaj dio hrvatske učinili svjetski poznatom točkom na karti svijeta.

Međimurje - prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah
Foto: Nikola Zoko

Kad god posjetite Međimurje, oduševit će vas svojom gostoprimljivosti, a tijekom jeseni možete kombinirati lokalitete na otvorenom i u zatvorenom te priuštiti se restart u jedinstvenim Termama u kojima wellness ima posebnu dimenziju.

Međimurska palača turizma

Za početak, umjesto itinerera treba posjetiti Međimursku palaču turizma TZ Međimurske županije u kojoj se, na 500 četvornih metara prostora nalazi recepcija i eko-muzej Međimurje malo. Upravo se u njoj posjetitelje upoznaje što karakterizira Međimurje i gdje, na kojoj se lokaciji mogu upoznati s njegovim divotama. Odnavek, Svetec, Malin, Matul, Steiner, Biciklin, Pozoj, Zlato, Popevka te Jesti i piti natpisi su na početku dvorane uz kartu Međimurja. To su ujedno izložbeni moduli koji „pričaju“ o najvažnijim vrijednostima Međimurja – popevkama, arheološkoj i sakralnoj baštini, mlinu na Muri, ispiranju zlata na Dravi, Starom gradu zrinskih, prirodnoj baštini, kulturi vina, tradicionalnoj međimurskoj gastronomiji, sportu i rekreaciji te životu i djelu dr. Rudolfa Steinera.

”Ovaj visitor centar posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji, te ga mi kao Turistička zajednica Međimurske županije predlažemo kao prvu točku s koje treba krenuti istraživati naše Međimurje” , rekao je Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije.

Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“

Smješten je u fortifikaciji Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najvećem profanom spomeniku Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značenja za republiku Hrvatsku. Stalni postavi muzeja podijeljeni su na dvije muzejske jedinice: klasični zavičajni postav u sklopu palače i suvremeni postav nematerijalne baštine pod imenom Riznica Međimurja u vanjskoj fortifikaciji. Inovativan i moderan muzej prostire se kroz prizemlje i prvi kat manjeg sjevernog bastiona i zgrade koja ga povezuje s centralnim bastionom. Razgledavanje počinje od gornjeg kata prema niže. Na prvom katu mogu se upoznati i razgledati sva zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja te vjerovanja i predaje.

Međimurje - prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah
Foto: Nikola Zoko

“Trenutno je 13 registriranih nematerijalnih kulturnih dobara: medičarski obrt, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka, međimurska popevka – tradicijski napjev Međimurja, Štrigovska skupina govora, Svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko lončarstvo, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač, umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – kinč, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata te Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa, Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što. Na dio postava o zaštićenim kulturnim dobrima nastavlja se dio o usmenoj tradiciji” kaže Ines Virc koja s posebnim žarom otkriva skrivene interaktivne dijelove ovog muzeja koji dodatno pojačavaju priču o bogatoj Međimurskoj povijesti. Kroz takve dijelove posjetitelji se upoznavaju s intrigantnim pričama o nadnaravnim bićima poput svečara, dravskih i murskih deklica i vila, vodenjaka, vraga, pesjaneka.

Dio postava posvećen je predaji o zmaju Pozoju koja još uvijek živi u Međimurju. Iz gornjeg postava se preko stepenica izlazi iz zgrade u ponovno ulazi u postav u prizemlju. Tema postava je uvjetovana izvornom prostornom namjenom. Naime u prošlosti ovdje su se nalazile tamnice, držalo se oružje i ratna oprema, stanovala je vojske, postojale su konjušnice… Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealističke skulpture povijesnih likova u prirodnoj veličini i vrlo zanimljiv hologram Nikole Zrinskog Sigetskog te zatvorenike u tamnicama.

Mlinarska kuća Žabnik

Pet minuta vožnje automobilom od centra Svetog Martina, nalazi se Mlinarska kuća Žabnik. Najsjeverniji objekt u Republici Hrvatskoj okružuju energizirajući labirint ljubavi na otvorenom, dječje igralište, stari mlin i skela koji su i danas u funkciji. Na gornjem katu Mlinarske hiže nalazi se etnografska zbirka prikazana kroz interaktivni postav. Zbirka priča priču o starom zanatu mlinarenju, o životu mlinara, ali i o životu uz rijeku Muru. U bogato mursko mlinarsko područje posjetitelje uvodi 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi na vrijeme obavio svoje dužnosti.

Međimurje - prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah
Foto: Nikola Zoko

“Sad kad ste čuli kako je mlinar živio idemo u mlin da vidite kako nastaje brašno” – rekao je Dejan Krajačić iz TZ Svetog Martina na Muri koji će vam, uz dopuštenje mlinara priuštiti i jedinstveni doživljaj – vožnju skelom s jedne strane Mure na drugu. Nekad je skela služila za prijevoz strojeva i vozila, a danas služi kao turistička atrakcija. Nakon uživanja u prirodi i predaji o radu i životu mlinara, zavirite u Mlinarsku kuću u kojoj ćete kušati autohtona jela, primjerice Međimursku gibanicu.

Spomen dom rudarstva – Cimper

Ovog je ljeta u Murskom Središću otvoren Spomen dom rudarstva – Cimper u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa svime vezanim uz rudarenje na ovom području. Spomen kuća još uvijek funkcionira ‘prema najavi’, a domaćin je Zoran Turk, koji je sudjelovao u stvaranju ovog postava i sam potomak rudara koji su u prošlosti iskapali ovu rudu.

“Da biste vidjeli kako su rudari nekad radili, vrijeme je da na glavu stavite kacigu, a kroz mrak ovog postava prođete s upaljenom rudarskom lampicom” – rekao je Zoran . i krenuo pričati priču o ovom zanimljivom mjestu. Ovdje ćete saznati sve o vrstama i nastanka ugljena, o izvorima ugljena, o počecima iskopavanja i u konačnici kraja industrijske eksploatacije. Postav ovog spomen doma je kombinacija poučnih panoa, multimedijalne opreme i stvarnih eksponata na katu obnovljene stare željezničke utovarne stanice ugljena, doznaje se o životu naših rudara i rudarski, tehnološki procvat koji se dogodio zahvaljujući vađenju ugljena, te o mističnim bićima koja se vežu uz rudarenje i koja su trajno ostala zabilježene kroz lokalni folklor. Rudarenje je donijelo procvat, ali cijena koja se za to plaćala – zdravlje i ljudski životi, bila je prevelika.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami!

Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati price bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem tek su neka pitanja na koje odgovor daje Med dvemi vodami.

Međimurje - prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah
Foto: Nikola Zoko

Riječ je o jedinstvenom centru koji priča priču o međimurskoj prirodi i baštini. Smjestio se u malom međimurskom naselju Križovec, na adresi Trg međimurske prirode 1 koji je ujedno i jedini hrvatski trg posvećen prirodi. Postav se nalazi u prizemlju u kojem je jasno pokazan utjecaj rijeka Mure i Drave na ovaj kraj, a u okolišu je interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te dječje igralište Rječica.

Terme Sveti Martin, prvi Healthness Resort u Europi

Terme Sveti Martin su poznate po idiličnom i zdravom prirodnom okruženju, stogodišnjoj tradiciji kupališnog turizma s jednom od najzdravijih termomineralnih voda u Europi, vrhunskim wellness uslugama i bogatoj ponudi za profesionalne i rekreativne sportaše. To je healthness mjesto jer se kombinira aktivni odmor s hranom proizvedenom prema najstrožim ekološkim pravilima, wellness doživljajima s lokalnim ekološkim proizvodima (kozmetika) i podizanjem svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanje tijela, uma i duše.

– “Resort je svoje temelje pronašao u antropozofiji dr. Rudolfa Steinera. Njegovo istraživanje duhovne stvarnosti i holistička filozofija isprepliću se u cijelom resortu, čak i u biodinamičkom vrtu punom zdravog organskog povrća, voća i začinskog bilja, kao i u kompleksu termalnih bazena „The Temple of Life“ izgrađenih u skladu s holističkom filozofijom” – rekla je Jelena Petrošanec iz ureda za marketing ovog wellness kompleksa otkrivajući kako resort ima apartmansko naselje i hotel s 4 zvjezdice, zdrave i inovativne restorane, kompleks unutarnjih bazena s 43.000 godina starom ljekovitom termalnom vodom koja sadrži litij, selen i kalij, ljetni aquapark, wellness centar, svijet sauna i centar frekventne medicine.

Okružuje ga bezbroj rekreacijskih staza, sportskih terena o golf igralište. Ono što oduševljava je činjenica kako restorani koji se nalaze u Termama Sveti Martin obrok pripremaju od sirovina koji im dostavlja više od trideset domaćih ekoloških uzgajivača i pridržavaju se pravila da ne smije proći više od 24 sata da hrana dođe od vrta do stola.

Centar dr. Rudolfa Steinera

Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu (gdje se nalazi i njegova rodna kuća) osnovale su Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec. Danas kao multidisciplinarna ustanova objedinjava znanost, umjetnost i turizam bazirane na nauku i ostavštini dr. Rudolfa Steinera.

– “Mi, kao centar provodimo brojne nacionalne i međunarodne konferencije, seminare i edukacije, ali i postajemo važna adresa u turističkoj ponudi ovog kraja” – kaže Dijana Posavec, ravnateljica centra dodajući kako u jednoj godini brojni turisti iz čitavog svijeta dolaze u ovaj kraj kako bi vidjeli kuću u kojoj je rođen Rudolf Steiner, ali i načini na kojeg suvremeno promišljanje ovog znanstvenika doprinosi razvoju turizma u novom dobu te održivoj valorizaciji kulturne baštine u turističke svrhe.

Misija centra je širenje znanja, iskustva i prakse dr. Rudolfa Steinera s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu kao održivo rješenje za izazove zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća te senzibiliziranje i edukacija potrošača o vrijednosti i kvaliteti biodinamičke hrane. Biodynamic Federation DEMETER International uvrstio je Centar dr. Rudolfa Steinera na karti svijeta kao edukacijsku točku o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji. (M. Petković)