“MASKU NE NOSIM!” Naš poznati znanstvenik otkriva kako se on štiti od koronavirusa

Ivan Đikić
Foto: Screenshot HRT

U trgovinu odlazimo ja ili supruga, i najvažnije je da tad održavamo distancu s drugima. Rukavice i masku ne nosim, već po povratku u kuću dobro operem ruke, otkriva naš poznati znanstvenik Ivan Đikić u izjavi za 24 sata.

Kako radi u bolnici, ruke i inače pere jako često, pa tako i sada. Kaže da je to zapravo najvažnije, kao i ne dirati oči, usta, nos. Kad se vrati iz bolnice i izvana općenito, presvlači se u odjeću koju nosi u kući, a jaknu, kaže, objesi na balkon.

“Ponašanje danas moramo prilagoditi zdravom razumu, i svojim potrebama. Opasni su savjeti poput onoga da uzimamo različite nadomjestke prehrani, primjerice D vitamin. U samoizolaciji odnosno izolaciji nećemo stvoriti deficit tog vitamina. Prekomjerno uzimanje nadomjestaka može biti i opasno, pogotovo kod djece i ljudi koji piju neke lijekove”, upozorava Đikić.

Masku bi isto, smatra, trebali nositi samo oni s nekim simptomima, bez obzira radi li se o koroni, gripi ili nečem drugom.

“I ja bih stavio masku kad bi se tako nešto dogodilo, ali prije ne. Za sada ne postoji potvrda da je maska zaštita za one koji nisu bolesni. Može nas samo zaštititi od toga da ne diramo lice”, dodaje.

Važno je educirati ljude za vrijeme nakon izolacije i kad se zaustavi pandemija, zaključuje.

“Morat će se promijeniti ponašanje na poslu, u školama, svugdje, kao što sad čine Kinezi. Škole su otvorili, ali svi nose maske”, podsjeća Đikić.

Đikić je jučer poručio građanima da je njihovo sudjelovanje u borbi protiv pandemije ključno.

“U Hrvatskoj smo do sada pravilnim mjerama uspjeli spriječiti nekontrolirano širenje virusa. Međutim, situacija u zadnjih tjedan dana ukazuje na pojavu većeg lokalnog širenja virusa diljem zemlje i značajan, neželjeni, ulazak virusa u bolnice”, kaže molekularni biolog.