Marš iz mog horoskopa! – Izložba u sklopu Art Zagreba (27. – 29. 8. 2020.)

Marš iz mog horoskopa! - Izložba u sklopu Art Zagreba (27. - 29. 8. 2020.)
Lina Franko – Emasculation | Foto: Press

Skupnom izložbom Marš iz mog horoskopa! kustosica Selma Hafizović, kroz radove pet umjetnika prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno, oblikovanje identiteta.

Izlažu umjetnici: Lina Franko, Rebecca Ribichini, Ahren Warner, Adrianna Liedtke i Sofia Albina Novikoff Unger.

Marš iz mog horoskopa! - Izložba u sklopu Art Zagreba (27. - 29. 8. 2020.)
Ahren Warner | Foto: Press

„…U ovom trenutku nepomično promatramo prošle neuspjehe i buduće ciljeve. Odmaranje u tišini nekima donosi spokoj. Ova izložba prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno, oblikovanje identiteta. Što znači napredak i što može značiti oblikovanje identiteta i intimnosti u suprotnosti ili u skladu s razvojem kapitalizma. Posebice, kako opiranje napretku poprima oblike apatije, konformizma, ali i bijesa…“, napisala je kustosice Selme Hafizović, američko–hrvatska umjetnice koja živi i radi između Los Angelesa i Zagreba.

O umjetnicima:

Adrianna Liedtke živi i radi u Londonu. Njene misli i postupci određeni su suradnjama. U svom radu istražuje privatne i poslovne odnose empirijski, znanstveno i estetski. Želi poetizirati kontingent veza i potaknuti novi kut gledanja na opće–društvena, politička i filozofska pitanja. Liedtke voli svakodnevnicu, neobične situacije i banalne procese. Do sada je izvela performanse u Düsseldorfer Kunstverein, BANK (Shanghai), Kunstwerke (Berlin), na šumskim osamama i raznim drugim mjestima.

Ahren Warner (Oxford, Engleska) piše, fotografira i snima kao dio neprekidnog istraživanja suvremenih mreža globaliziranog potrošačkog društva, želja i subjektivnosti. Posebno se bavi uzajamnom podrškom i nekomunikacijom između emocija i logike, globalizacije i prirodnih resursa, kapitala, ljudi i užitaka i različitih oblika suvremenog anti liberalizma kao i ne-mjesta duboko ukorijenjenih među njima.

Iako je Warner određen filozofijom misli, subjektivnosti i političke ekonomije, fasciniran je jazom između takvog razmišljanja i afektivnih iskustava ljudi.

Njegov rad često je fluidna mješavina teksta, slike i filma, s time da se tekst pojavljuje u pisanom i govornom obliku, a slika kao fotografija, kolaž ili zamrznuti kadar filma. Warner često dokumentira govor koji je slučajno čuo ili situacije kada je svjedočio manifestacijama strasti, motivacije, moći i kupnje. 2008./09. diplomirao je metodologiju kritike MA na KCL, London; 2009./13. doktorirao je književnost i filozofiju na Queen Mary, London; 2017./21. studira likovne umjetnosti MFA na Goldsmiths, London.

Corey Hayman u svom radu formulira veze između raznih materijala s ciljem otkrivanja uzorka afro–pesimizma, hauntologije crnaca, napretka i kapitalizma. Njen rad kulminira u istraživanju problema koji se javljaju između predstavljanja i prirodnih resursa. Za Goldsmith CCA napravila je instalaciju na temu estetizacije politike i otpora, istražujući trenutke napetosti između rase i kapitala s ciljem stvaranja materijalnog odgovora. Tekst je nastao kroz lik Rastamiša, tj. proganjajući Rastamiša. Prirodni resursi govore, a crnačko tijelo uhvaćeno je u uzorku kulturološkog predstavljanja, potrošnje i zabave.

Lina Franko je hrvatska autorica koja živi i radi u Düsseldorfu. Diplomirala je MA na Kunstakademie Düsseldorf. U svom radu istražuje ideju bezvremenosti, simultanosti i prostorno–vremenskog kontinuuma djelujući podjednako na svim umjetničkim poljima. Izlagala je u brojnim muzejima, uključujući i Vll. i XI. trijenale hrvatskog kiparstva u Gliptoteci HAZU–a, Art radionicu Lazareti i Galeriju Otok u Dubrovniku, Museum für Zeitgenössische Kunst u Eupenu (IKOB), aukcijsku kuću Dorotheum u Düsseldorfu i brojne galerije u Njemačkoj i Hrvatskoj. Predstavljala je Hrvatsku na Beijing International Art Biennale (BIAB). 2011. i 2017. nominirana je za Förderpreis für junge Kunst, Düsseldorf. 2018. osniva Rhizom Art Association u dvorcu Frankopan u Kraljevici i postaje umjetnička direktorica međunarodnog umjetničkog projekta 3rd–SPACE.EU/rope.

Rebecca Ribichini živi u Londonu. Djeluje u medijima zvuka, teksta, performansa, filma i instalacija. Izlagala je i izvodila performanse u Britaniji i inozemstvu. Njen je rad proces neprekidnog istraživanja ideje izvedbenog subjekta, struktura moći, nematerijalnog rada, jezika, komunikacijskih sistema, te šuma i prekida unutar njih. Studirala je na Chelsea College of Art and Design, The London Consortium i diplomirala MA na Goldsmiths University.

Sofia Albina Novikoff Unger je dansko–ruska autorica, živi u Londonu. Diplomirala je MA na Goldsmiths University. Stvara video radove, instalacije, tkanine, 3D print i zvučne radove. Bavi se ontologijom povezanosti mikro i makro sustava u prirodi i društvu, te veza između prirodnog i umjetnog svijeta. Do sada se predstavljala na CPH: DOX Film Festival, Copenhagen (2020.); Chasing Unborn Shadows, Gossamer Fog, London (2020.); Traverse Vidéo, Le Abattoirs Museum, Toulouse (2020.); A Slow Longing Collapse, Broadway Gallery, Letchworth Garden City, (2019.); Sea2_Serafim Selected Ontology Screening, Seager Gallery, London (2019.); Befriending Hyperobjects, Navel, Los Angeles (2019.); Abracadabra i na 6th Moscow International Biennale for Young Art, Moskva (2018.).