Malim promjenama svakodnevnih navika svako može dati veliki doprinos smanjenju ugljičnog otiska

Foto: Bioteka

U subotu 28. siječnja 2023. godine obilježava se Međunarodni dan smanjenja emisije CO2. Budući da ugljikov dioksid uvelike doprinosi klimatskim promjenama, znanstvenici potiču građane da smanje svoj ugljični otisak, količinu štetnih plinova koji nastaju proizvodnjom i korištenjem niza proizvoda i usluga te iz pratećeg otpada.

Hrvatski STEM ambasadori kažu da na smanjenje ugljičnog otiska što se pozitivno odražava na okoliš, utječu čak i male promjene svakodnevnih navika koje građani mogu lako usvojiti.

“Više hodanja i više vožnje biciklom! To je najjednostavniji i najprimjenjiviji savjet koji svatko od nas lako može uvrstiti u svoju rutinu. Smanjujući vožnju u automobilu radimo nešto dobro ne samo za svoj okoliš, nego i za svoje zdravlje”, kazala je Jana Požeg Krišković, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja u sklopu projekta “Razvoj mreže STEM ambasadora” znanje i vještine iz područja STEM-a prenosi na građane, u prvom redu djecu i mlade.

Na stvaranje ugljičnog dioksida, pored vožnje automobilom, autobusom, vlakom i zrakoplovom, među ostalim, utječu i korištenje energije u kućanstvu, kupnja novih proizvoda i prehrana.

“Kako bi se smanjila potrošnja energije u kućanstvu, potrebno je gasiti svjetla i uređaje kada se ne koriste, žarulje zamijeniti štednima te sobnu temperaturu regulirati pomoću termostata. Pri izboru novog uređaja preporučuje se provjeriti koliko energije troši. Umjesto stolnog računala može se kupiti prijenosno kojem je potrebno manje električne energije”, poručuju STEM ambasadori školarcima.

Inače glavni savjet zaštitara prirode vezan uz kupnju je kupovati manje, tj. kupovati ono što je uistinu potrebno. U trgovinu se preporučuje ponijeti vlastitu višekratnu vrećicu te birati proizvode iz rinfuze, tj. bez jednokratne ambalaže. Pri izboru proizvoda treba dati prednost onim dugotrajnima, primjerice umjesto odjeće brze mode birati onu koja se može nositi godinama. Staru je robu moguće kupovati, prodavati i donirati. Prije svake kupnje novog odjevnog predmeta potrebno je postaviti si pitanje: “Koliko ću puta ovo nositi?”

STEM ambasadori kažu kako je kod izbora hrane dobro birati onu koja se uzgaja u podneblju u kojem čovjek živi. Na smanjenje ugljičnog otiska pozitivno utječe i smanjenje udjela mesa u prehrani, posebice crvenoga jer njegova proizvodnja troši mnogo prirodnih resursa. Preporučuje se prehrana bogata voćem i povrćem te ribom. Izuzetno je važno da se hrana ne baca. Zato je važno planirati obroke te dobro raspoređivati i skladištiti kupljene namirnice. Ako se u restoranu pojede samo dio obroka, ostatak se može ponijeti kući.

“Razvoj mreže STEM ambasadora” projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR.

Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.