“LOVAC NA UHLJEBE” IZRAČUNAO: Hrvatska na lokalne političare u jednom mandatu troši milijardu kuna!

"LOVAC NA UHLJEBE" IZRAČUNAO: Hrvatska na lokalne političare u jednom mandatu troši milijardu kuna!
Foto: Facebook / Viktor Šimunić

Viktor Šimunić, 29-godišnji nezavisni vijećnik zagorskog Oroslavja, dao si je truda te prikupio podatke o tome koliko Hrvatsku koštaju lokalni politirači – Vijećnici, gradonačelnici, načelnici, župani i njihovi zamjenici.

Njih je, kako piše portal 24 sata, u Hrvatskoj točno 1321. I vode 576 gradova, općina i županija. Kad je sve zbrojio, na njihove plaće odlazi još 170 milijuna kuna bruto tijekom godine. Kad se na to pridodaju već spomenute vijećničke naknade, dolazimo do 250 milijuna kuna.

Odnosno, tijekom jednoga mandata gotovo 10.000 lokalnih političara stoji milijardu kuna.

To nije jedini novac koji iz proračuna stigne strankama. Svaki grad, općina i županija, ovisno o svojoj veličini, plaćaju i iznos strankama kako bi mogle politički djelovati. Što više vijećnika, više novca i strankama i listama.

Šimunić, koji je zbog njegova angažmana neki nazivaju “lovc3m na uhljebe”, smatra da vijećničke naknade nisu potrebne jer se vijeće sastaje tek jednom mjesečno, a svi koji se kandidiraju trebali bi izdvojiti to vrijeme kako bi radili za svoju zajednicu. Uočio je i da često naknade služe za političku trgovinu, jer tko uđe u koaliciju, dobije potpredsjednička mjesta u vijeću koja su plaćena ili druge sinekure. Općenito je za manju lokalnu upravu.

U priči o lokalnim političarima i njihovim plaćama ima mnogo detalja kojima bi se vlast napokon trebala pozabaviti. Zanimljiv je primjer općine Marina pored Trogira čija je načelnica “volonterka”, ne prima plaću, ali ima naknadu od gotovo 13.000 kuna bruto mjesečno!