“LJUBAV OKO SVIJETA”: Nagrađivani dokumentarni film Anđele i Davora Rostuhara premijerno na HTV-u

"LJUBAV OKO SVIJETA": Nagrađivani dokumentarni film Anđele i Davora Rostuhara premijerno na HTV-u
Foto: HRT

Na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u nedjelju, 2. siječnja 2022. godine, u 20:45 sati gledatelji će moći vidjeti prvi dio dokumentarnog filma “Ljubav oko svijeta”.

Autori su filma poznati hrvatski putopisac Davor Rostuhar i njegova supruga Anđela koji su odlučili svoj medeni mjesec pretvoriti u putovanje oko svijeta na kojem su istraživali temu ljubavi kroz prizmu različitih kultura, običaja i vjerovanja.

"LJUBAV OKO SVIJETA": Nagrađivani dokumentarni film Anđele i Davora Rostuhara premijerno na HTV-u
Foto: HRT

Tijekom putovanja dugog godinu dana dokumentirali su više od 120 parova u 30 zemalja istražujući u kojoj je mjeri ideja romantične veze određena specifičnim društvenim, geografskim i religijskim kontekstima. Postavljajući parovima uvijek isti niz pitanja: Kako ste se upoznali? Kako se vaša veza razvila? Kakva ste očekivanja imali od svojih partnera? Koliko su ta očekivanja ispunjenja? – da bi u konačnici pokušali odgovoriti na pitanje: Što je to ljubav?

Rostuhari su cijelo putovanje sami organizirali. Prošli su trideset zemalja, svakih par dana su mijenjali grad, a svakih par tjedana zemlju. Razgovarali su s nekoliko tisuća ljudi.

“Pronaći zanimljive priče u nama stranim kulturama u kojima ne poznajemo nikog, bio je jedan od najvećih izazova cijelog projekta. Tražili smo sve nijanse ljubavi i odnosa. Razgovarali smo s ‘friškim’ parovima, kao i s onima koji su proslavili dijamantnu obljetnicu, s gay i heteroseksualnim parovima, s ljudima koji žive u tradicionalnim poligamnim, kao i s onima koji imaju moderne, poliamorne veze. Razgovarali smo s ljudima koji su se vjenčali sami za sebe, kako i onima koji su se razveli, ljudima čiji su supružnici preminuli i onima koji još uvijek tragaju za srodnom dušom, onima koji nikada nisu našli ljubav i onima koji su u ljubavi našli sve. Koristili smo sve dostupne kanale – društvene mreže, Couchsurfing platformu, poznanstva, lokalne fiksere, medije.. Ponekad je išlo glatko, ponekad bi proveli tjedne rada na jednoj priči“, otkrila nam je Anđela Rostuhar.

Davor pak kaže da svako putovanje na koje odemo otvorena srca ima priliku promijeniti nas, a da je ovo bilo kolosalno putovanje, epski medeni mjesec, ritual prijelaza, hodočašće i da ih je promijenilo na više razina.

“Anđela i ja smo išli na to putovanje s određenim idejama o ljubavi, s određenim iluzijama, a onda smo zajedno dekonstruirali te stare, trule priče te otkrivali i gradili nove, bolje, jače, čvršće. I sve to paralelno i zajedno. Divan je to proces, koji nije prestao niti kad je putovanje završilo, nego se nastavio u drugoj fazi putovanja – kada smo se posvetili kreativi – radu na knjizi i filmu, na pričanju priče”, rekao je Davor Rostuhar. Otkrio nam je i neke zanimljive priče koje će gledatelji uskoro moći vidjeti u filmu “Put oko svijeta”.

“Antropološki su najznačajniji intervjui bili s nekima od posljednjih lovaca i sakupljača na svijetu: pripadnicima plemena Matis u Amazoni i Bušmanima Kalaharija, kao i to što smo u logistički nemogućem Čadu uspjeli pronaći jedini narod na svijetu u kojem se muškarci šminkaju da bi zaveli žene. Također, vrlo je značajno i vrijedno što smo daleko u Himalaji uspjeli pronaći jedan od posljednjih primjera poliandrije – tradicionalne prakse u kojoj žene imaju po nekoliko muževa, što je običaj koji je i prije bio vrlo rijedak, a danas je gotovo potpuno izumro. Ili to što smo u Kini pronašli jednu malenu kulturu koja je najbliže matrijarhatu od svih kultura koje su ikad zabilježene (jer matrijarhat nikad nigdje nije postojao). Osobno su nas možda najviše potresle i nadahnule priče o zabranjenim ljubavima, primjerice priča momka iz najviše kaste brahmana koji je oženio djevojku iz najniže kaste ‘nedodirljivih’ što je i danas u 21 stoljeću u Indiji s milijardu stanovnika posve izoliran slučaj“, otkrio je Davor samo djelić fascinantnih priča koje su snimili u 30 država širom svijeta.

Film “Ljubav oko svijeta” premijerno je prikazan na njemačko-francuskoj televiziji ARTE, nakon čega je imao vrlo uspješnu kino i festivalsku distribuciju. Na 17. Zagreb DOXU i na 30. Danima hrvatskog filma osvojio je nagrade publike.

Autori filma su Anđela i Davor Rostuhar, suradnica na scenariju Jasna Žmak, za montažu je bio zadužen Ivan Živalj, asistent montaže je Marin Nekić, zvuk su oblikovali Frano Homen, a Nenad Kovačić potpisuje glazbu. Film je nastao u produkciji Kluba za ekspedicionizam i kulturu KEK (Anđela i Davor Rostuhar), Drugog Plana (Nebojša Taraba, Miodrag Sila) i njemačke kuće Autentica (Patrick Hörl, Andreas Martin).

Drugi dio serijala “Ljubav oko svijeta” gledatelji će moći vidjeti u nedjelju 9. siječnja 2022. godine.