Lidija Bajuk Quartet u Močvari: Koncert za sve ljubitelje etnoglazbe i one koji će to tek postati

Foto: Press

Lidija Bajuk Quartet održat će koncert u zagrebačkom klubu Močvara u ponedjeljak, 22. svibnja u 21 sat.

Ususret konopljištu i igrištu, gibanici i preslici, vrulji i košulji, duplji i kaplji, vlastitim glazbenim obradama Lidija Bajuk, Stanislav Kovačić, Jadran Jeić i Borna Šercar – glasom, gitarom, čelom, violinom, mandolinom, pontskom lirom, baglamom, guslama i udaraljkama – povest će vas u začarani svijet mudrosti i ljepote tradicijskoga i autorskog stiha.

Tradicija kao inspiracija
Lidija Bajuk je od rane mladosti povezana s glazbom, prvo kroz sviranje violine, a kasnije i gitare. Kao kantautorica je u osamdesetim godinama nastupala s Johnom Mayallom i Joan Baez, a u devedesetima se okreće tradicijskoj glazbi. Objavila je mnoštvo albuma s tradicijskom glazbom ili autorskom inspiriranom tradicijom, a na za Porina nominiranom aktualnom albumu “Pjesnolika vol. 1” uglazbila je stihove naših pjesnikinja i pjesnika.

Stanislav Kovačić (čelo), Jadran Jeić (glas, tradicijska glazbala) i Borna Šercar (bubanj, perkusije) s Lidijom su za ponedjeljak pripremili repertoar koji obuhvaća interpretacije tradicijskih pjesama širom Hrvatske – od obrednih i ljubavnih do svadbenih – koje slave iscjeljujuće žensko načelo tajanstvenosti, života, naklonosti, prijateljstva, ljubavi, majčinstva, snošljivosti, mudrosti, mira…

Rodonačelnica hrvatske etnoglazbe u Močvari
Lidija Bajuk jedna je od rodonačelnica etnoglazbe u Hrvatskoj, zajedno s Dunjom Knebl i grupom Legen – sve je to zabilježeno na kultnoj kompilaciji “Ethno Ambient Live” iz 1995. godine. Koncertom u Močvari Lidija će sigurno opravdati status koji uživa, a publika će dobiti priliku uživati u još jednom sjajnom koncertu u organizaciji Vala kulture i Vrela zvuka.

Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 11 eura možete nabaviti online na core-event.co ili na dan događanja na blagajni po cijeni od 13 eur. Vrata kluba Močvara otvorit će se u 20 sati, a Lidijin kvartet na pozornicu će stupiti u 21 sat.