Letački spektakl iznad Zagorja u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata

Letački spektakl iznad Zagorja u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata
Foto: Zrinka Stakor / Arhiva TZP DSiGS

Najatraktivnija letačka manifestacija ove godine održati će svoje 24. izdanje uz poseban program.

Popularni „Susreti za Rudija” davno su prerasli lokalni karakter i postali značajan društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske, kao i najveća letačka manifestacija u cijeloj Hrvatskoj.

Ovogodišnji “Susreti za Rudija” održati će se od 11. i 12. rujna (subota i nedjelja) u Gornjoj Stubici u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je život izgubio u akciji ‘Bljesak’.

Manifestacija će se ove godine održati po 24. put, čime je davno prerasla lokalni karakter i postala značajan društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske. Ujedno je i najveća i najposjećenija letačka manifestacija u cijeloj Hrvatskoj.

Početkom svibnja, prije 26 godina u akciji Bljesak poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata. MIG-om 21 JNA, 25. 10. 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje, Hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: ‘Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod’- pobudivši tako zanimanje svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda.

U lipnju 2004.g. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park ‘Rudolf Perešin’, u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21, koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu – Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su preleti MIG-a.

Uz pravi spektakl na nebu iznad Zagorja, posjetitelje očekuje bogat kulturni i zabavni program uz gastro ponudu.

Letački spektakl iznad Zagorja u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata
Foto: Press