LEMON CURD: Osvježavajuća voćna krema od limuna

Lemon curd

Lemon curd je osvježavajuća, višenamjenska krema od limuna pogodna za pripremu raznih slastica kao što su muffini, kroasani, pite, torte…

Lemon curd je lagana i osvježavajuća krema od limuna koja se koristi za nadjevanje kolača i pita (tartova), punjenje muffina ili kroasana, pripremu kremastih deserata u čaši ili pak kao namaz za kruh umjesto marmelade!

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 žutanjka
  • 200 g šećera
  • sok i korica 3 veća limuna
  • 80 g maslaca

Priprema:

Jaja, žutanjke i šećer miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Otprilike 2-3 minute.
Prebacite smjesu u posudu za kuhanje pa dodajte limunov sok i koricu.
Kremu kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta uz stalno miješanje drvenom kuhačom.
Pred kraj kuhanja, kada se Lemon curd već zgusne, dodajte na kockice narezan maslac.
Znati ćete da je Lemon curd gotov ako malo kreme stavite na tanjur pa žličicom prijeđete po sredini. Ukoliko ostane trag, odnosno krema se ne spaja, Lemon curd je gotov!
Od navedene količine sastojaka dobit ćete cca 400 g Lemon curda. Ovisno o veličini limuna te količini soka u njima, Lemon curd može biti rijeđi ili gušći.

Lemon curd spremite u sterilizirane staklenke. Kada se ohladi, stavite poklopac pa spremite kremu u hladnjak. Tako pohranjenu kremu možete čuvati u hladnjaku do 2 tjedna.

Zamrzavanjem Lemon curd kremu možete čuvati i do godinu dana! Prije upotrebe, kremu od limuna ostavite preko noći u hladnjaku da se odledi, a zatim ju koristite kao i inače.

Pripremljeni Lemon curd možete koristiti odmah, primjerice za mini torte, pite ili deserte u čaši. Ohlađenu kremu možete pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem, krem sirom ili mascarpone sirom te tako dobiti ukusan, pjenasti nadjev za kolače i ostale slastice.

Za nadjevanje torti kremu od limuna možete dodatno učvrstiti tako da prethodno namočenu želatinu dodate u vruću, tek kuhanu kremu.

Slatki savjet:

Ako želite, slobodno se malo poigrajte okusima pa osim od limuna pokušajte pripremiti curd i od drugih citrusa – naranče ili limete.
Za pripremu koristite agrume s bio oznakom ili domaće, kako bi bili sigurni da nisu špricani i zagađeni raznim pesticidima!

Izvor: Slatki svijet

Komentari