Leinert Novosel: Tomislav Tomašević i Možemo imaju problem kako prijeći iz faze aktivizma u politiku

Foto: Screenshot HRT

Kako se Možemo! nosi sa sve većim izazovima u Zagrebu? Jesu li pali na testu štrajka radnika Čistoće?

O tim se pitanjima, među ostalim, raspravljalo u večerašnjoj emisiji Otvoreno na Hrvatskoj televiziji. Pero Maldini, politolog i komunikolog sa Sveučilišta u Dubrovniku, iznio je mišljenje smatra da će Možemo izazove s Čistoćom i štrajkom proći uspješno, ne nužno zbog svoje sposobnosti nego zbog činjenice da svi shvaćaju kako bi dovođenjem grada u kolaps svi imali više štete nego koristi.

“‘Možemovci’ su heterogena skupina iako se još uvijek drže politički homogeno. Nemaju upravljački kapacitet niti kadrovske resurse te su imali niz grešaka kroz proteklih godinu i pol”, rekao je.

“Građani Zagreba će reći da treba nagraditi radnike Čistoće, ali jesu li spremni platiti vjerojatno 50 posto veći račun? Jer kako namaknuti taj novac? A na kraju će vjerojatno biti takav oblik rješenja. Ako drugi niz resora unutar grada bude išao na sličan način kao Čistoća moglo bi se dogoditi da je ovo samo kupovanje vremena do nekog većeg štrajka koji bi doveo do kolapsa grada”, dodao je Maldini.

Smiljana Leinert Novosel, prof. emerita, komunikacijska stručnjakinja, istaknula je kako cijeli Možemo i posebno Tomislav Tomašević kao gradonačelnik imaju problem prijeći iz faze aktivizma u politiku.

“Oni moraju postati od aktivista koji ruše upravo obrnuto. Oni cijelo vrijeme imaju problem kako biti političar. Kad i smisle što će napraviti rade to nedovoljno promišljeno”, naglasila je.

Aleksandar Musić, komunikacijski i politički konzultant sa Poslovnog učilišta Experta, smatra da ako se nešto ne može riješiti reformom nego se dižu cijene, primjerice vode ili odvoza otpada, te pita po čemu se onda razlikuju od “n” prijašnjih garnitura.

“Ovo što se događa s Možemo je udžbenički primjer, gotovo epski sraz s jedne strane logike aktivizma i izborne borbe, a s druge strane logike upravljanja. Od kada je Tomašević došao na vlast bira najgora moguća brda na kojima će politički poginuti. Kao zeleni ljevičar krenuo je u određenu bojišnicu prema roditeljima-odgojiteljima. Onda da stvar bude još gora – prema radnicima, i to u trenutku kad se grad guši u smeću. Ti ljudi su zadnja slamka spasa da se nešto može makar početi mijenjati. Tomašević na ovakvu logiku kaže, parafrazirat ću, ‘buše me tamo neki bandićevci i možda neki HDZ’. Ali, dobro jutro Kolumbo – to je politika. Nije pitanje to što neko legitimno želi doći na vlast, a tebe srušiti s vlasti. To je njegov posao, a tvoj je posao rješavati stvari. Gdje su tvoje kontre, gdje su tvoji ljudi, gdje je taj talent, gdje je tvoja gerila na društvenim mrežama. Koji su to stručnjaci, koji su to dužnosnici”, poručio mu je Musić.